Dit is de waarde van de gouden WK-beker

Redactie 15 jul 2018 Entertainment

Dat er veel geld omgaat in het voetbal mag tegenwoordig geen geheim meer zijn. Voetballers verdienen prima geld en spelen zich, als ze geluk hebben, binnen een paar jaar financieel onafhankelijk. Maar hoe zit het met de prijzen die zij winnen zoals bijvoorbeeld het WK? Wij zochten voor je uit wat die gouden trofee nou eigenlijk kost.

De winnaar van elk WK krijgt de FIFA World Cup uitgereikt die in 1973 is gemaakt door de Italiaan Silvio Gazzaniga. Oké, ze krijgen de echte niet mee naar huis, die bergen ze namelijk weer veilig op. De winnaar krijgt uiteindelijk een vergulde replica.

Waarde

De enige echte Wereldbeker weegt in totaal 6175 gram en bestaat voor 75 procent uit puur goud (18 karaat). Dat houdt dus in dat er ongeveer 4927 gram aan goud in is verwerkt. Goede beslissing dus om die ergens veilig op te bergen.

Als we kijken naar de huidige goudprijs levert dat een prijskaartje op van zo’n 126.968 euro. Een bedrag waar de echte toppers slechts een week voor hoeven te voetballen. Lionel Messi zelfs bijna een dag, met zijn jaarsalaris van 40 miljoen per jaar.

Geldprijs

Natuurlijk is de beker niet het enige dat je krijgt als winnaar. Aan de eerste plek is ook een flinke geldprijs gelinkt. Deelnemen levert je sowieso al acht miljoen dollar op en dat kan verder in het toernooi alleen maar oplopen.

De winnaars mogen uiteindelijk 38 miljoen dollar in ontvangst nemen, drie miljoen meer dan dat Duitsland vier jaar geleden kreeg bij het winnen van de wereldtitel. Aanstaande zondag zullen we zien wie de beker van ruim zes kilo omhoog houdt en naar huis gaat met een kruiwagen met 38 miljoen dollar erin.

Foto: Flickr.

Reageer op artikel:
Dit is de waarde van de gouden WK-beker
Sluiten