‘Vertel eens wat over jezelf’, een veel gevreesde vraag tijdens elk sollicitatiegesprek. Zit je liever niet met je mond vol tanden? Geen nood, we geven je een aantal super tips zodat jij een verpletterende indruk achterlaat. Eerst terug naar het begin: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek gebeurt niet zomaar. Hier heb je een cv voor nodig. Maak het jezelf makkelijk en kies online een professioneel
cv format uit waarmee een
cv maken een eitje wordt.
Pakkende binnenkomer
Voordat je antwoord kunt geven op de vraag ‘vertel eens wat over jezelf’, zul je eerst uitgenodigd moeten worden voor dat sollicitatiegesprek. Logisch, maar hoe? Door jezelf te verkopen aan de hand van je cv. Met een krachtig persoonlijk profiel trek je op een originele en pakkende manier de aandacht van de recruiter. Schrijf in zo’n twee tot drie zinnen een enthousiaste samenvatting over waar je goed in bent, wat je passie is en wat je zoekt in een nieuwe baan.
‘Liftpraatje’
Top! Je hebt een uitnodigend cv gemaakt en je sollicitatiebrief staat klaar om verstuurd te worden. Terwijl je wacht op die felgebeerde uitnodiging bereid je jezelf alvast voor op de opmerking: ‘Stel jezelf eens voor’. Geen idee wat je moet zeggen of waar je moet beginnen? Met het beroemde ‘liftpraatje’, ofwel de elevator pitch , presenteer jij jezelf straks zonder zweethanden. Voordat je de ‘lift’ uitstapt, moet je je gesprekspartner duidelijk hebben gemaakt waarom JIJ de oplossing bent voor het probleem.
Hoe maak ik een elevator pitch?
In feite lijkt de elevator pitch veel op het persoonlijk profiel dat je hebt gebruikt voor je cv. In maximaal één minuut vertel je wie je bent, waar je goed in bent en wat jouw kracht is. Je elevator pitch kun je dus gebruiken op je cv, tijdens je sollicitatiegesprek maar ook tijdens een netwerkborrel. Of als je ooit echt in de lift staat met een grote baas natuurlijk.
Je maakt een goede elevator pitch door antwoord te geven op de volgende vragen:
- Wie ben je?
- Wat kun je?
- Welke waarde voeg je toe?
- Wat zoek je?
In 60 seconden vertel je wat jij voor de ander kunt betekenen. Sluit je elevator pitch af met een verzoek of vraag, bijvoorbeeld hoe het sollicitatieproces verder verloopt.
Voorbeeld van een elevator pitch
“Mijn naam is Karin de Groot (wie ben je?) en ik ben een creatieve marketingmedewerker waarbij ik de online verkoop verzorg van producten van klanten (wat kun je?) . Met mijn up-to-date kennis van de marketingbranche weet ik exact hoe ik moet zorgen voor hogere conversies (welke waarde voeg je toe?) . Ik werk met plezier in een team dat gaat voor het eindresultaat (wat zoek je?) . Kunt u me iets vertellen over een typische werkdag bij jullie op kantoor? (vraag) ”
Oefenen, oefenen, oefenen
Nu is het tijd om je elevator pitch in je systeem te krijgen. Oefen veel hardop in de spiegel of voor publiek en breng je elevator pitch met overtuiging en enthousiasme. Zeker weten dat jij een verpletterende indruk achterlaat!