Uit onderzoek blijkt dat vooral hoogopgeleide mensen Temptation Island kijken

Redactie 19 mrt 2018 Entertainment

Verdrinkend in een waterval van verleiding proberen de koppels in Tempation Island tegen de stroom in te zwemmen. Sommige weten uiteindelijk succes te behalen en de oever te bereiken, anderen worden meegesleurd en gaan kopje onder. Het programma heeft vele Nederlanders aan de buis weten te kluisteren en alhoewel het programma vaak als plat wordt gezien, is gebleken dat vooral hoogopgeleide mensen Temptation Island kijken.

Mensen schamen zich voor het feit dat ze een reality programma kijken zoals Temptation Island. Dit komt omdat het als een tikkeltje ordinair gezien wordt. Stelletjes onderwerpen zich in het programma aan de ultieme relatietest. Ze gaan twee weken lang gescheiden naar een luxe resort overspoelt met verleiding. Twee weken lang zien de koppels elkaar niet terwijl ze omringd zijn met gewillige vrijgezellen die er al alles aan doen om de mensen met een relatie een slippertje te laten begaan. De enige beelden die ze te zien krijgen van de ander zijn via camerabeelden die op z’n zachts gezegd niet altijd even prettig zijn.

Hoogopgeleide mensen kijken Temptation Island

Soms gaan de stellen vreemd en zien we op televisie hoe er een relatie kapot gemaakt wordt. Stellen die de verleiding niet weten te weerstaan en hun relatie op het spel zetten voor een kort pleziertje. Het programma brengt veel hectiek, natuurlijk ook omdat geheel Nederland en België volledig mee kunnen genieten van alle drama. Het programma kijken wordt door velen als een ‘taboe’ gezien omdat het gaat over vreemdgaan. Nu is uit onderzoek gebleken dat vooral intelligente mensen het programma kijken. Schaam je je nu nog steeds?

Het programma wordt volgens het AD door zo ongeveer 720.000 mensen per aflevering gekeken. Meer dan de helft hiervan is hoogopgeleid (hbo of universiteit) en maar een zeer klein gedeelte laagopgeleid. Volgens programmamaker Jort Kelder kijken die het gewoon voor de normale redenen. “Ik denk dat hoogopgeleide mensen graag kijken uit verbazing, of puur voor entertainment”. Lijkt ons logisch, voor waarom zou je anders kijken?

Geen slechte televisie

Temptation Island mag dan ook niet meer echt beschouwd worden als slechte televisie, dat is het volgens televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit van Utrecht ook totaal niet. Volgens hem is het misschien soms een beetje smakeloos maar zeker geen slechte televisie. Dat komt omdat het programma tactisch heel slim in elkaar zit. “Het is platvloerse reality-tv, maar op een ironische manier gemaakt waardoor het ook hoogopgeleide kijkers aanspreekt. Daarnaast is het programma gewoon goed gemaakt. Het bevat surrealiteit, seks, drama, conflict en een goede voice-over die laat zien dat ook de makers het niet allemaal serieus nemen”.

Een haat liefde relatie. Mensen houden er blijkbaar stiekem gewoon van om zich kapot te ergeren en lekker te haten op iets. Zo doen natuurlijk onze eigen redactie leden Jeroen en Annouk dat ook in FHM’s derde helft van Temptation Island. Dat alleen al is reden genoeg dat het programma iedereen weet te boeien.

 

Reageer op artikel:
Uit onderzoek blijkt dat vooral hoogopgeleide mensen Temptation Island kijken
Sluiten