7 tips die je helpen afkicken tegen drugs en/of alcohol

Waar we als pubers allemaal te horen hebben gekregen om er absoluut ver vandaan te blijven, zijn de meeste volwassen mensen te nieuwsgierig naar alcohol en drugs. Of om met Mr Mackey te spreken: “Drugs are bad, hmmkay.” Iedereen die met verslaving te maken heeft gehad, al dan niet in zijn of haar omgeving, weet hoe heftig dit kan zijn. We delen tips die je gaan helpen om te stoppen (of op z’n minst minderen) met alcohol en drugs.  

Afkicken van drugs

Ergens aan beginnen is over het algemeen makkelijker dan stoppen en dat geldt niet minder voor een verslaving. Als je wil afkicken van drugs is het belangrijk om te beginnen met het reinigen van je lichaam. Als je zonder drugs door het leven wilt gaan en wil afkicken, moet je er eerst voor zorgen dat jouw lichaam helemaal clean is, dat wordt detoxen dus. Daarna is je geest aan de beurt.

Afkickverschijnselen

Je lichaam is tijdens een verslaving zo gewend geraakt aan die giftige stoffen, dat je lijf er in het begin moeilijk aan kan wennen dat je je dagelijkse high niet meer krijgt. Je lichaam zoekt een nieuwe balans en dat gaat meestal niet van een leien dakje. Dit is dan ook het moment dat er afkickverschijnselen van drugs optreden. Deze kunnen best heftig zijn en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk wanneer je dit zonder deskundige medische begeleiding doet. Denk aan hartkloppingen, trillen, spierpijn, hallucinaties, darmkrampen en diarree maar ook zweten en hoofdpijn. Wij delen 7 tips met je.

1. Versterk je motivatie

Maak een lijst met voor- en nadelen die je ervaart als je onder invloed bent. Voordelen zijn bijvoorbeeld dat je je ontspannen voelt en dat het lekker gezellig. Nadelen zijn dat je intrinsieke motivatie verliest, dat je te weinig doet, niet optimaal functioneert en dat je de conditie van Hollebolle Gijs krijgt.

2. Noteer een tijdje hoeveel en wanneer je gebruikt

Een simpel logboek kan al voor een wonder zorgen. Schrijf daarin elke avond op, wanneer je die dag gebruikt hebt, met wie je toen was en hoe je je toen voelde. Na een of twee weken kan je zelf zien hoe het ging:

– Hoeveel heb je eigenlijk gebruikt?
– Valt er een patroon in het gebruik te ontdekken? Een patroon is bijvoorbeeld dat je altijd gebruikt als je je verveelt, als je je zenuwachtig voelt of als je onder vrienden bent.

3. Wat gebeurt er als je stopt?

Wat verwacht je ervan? Wat zijn de directe voor- en nadelen? Tijdelijke nadelen zijn bijvoorbeeld: onrust, allerlei emoties, slecht slapen. Je kunt de nadelen ook ontdekken door naar jouw logboekje te kijken. Als je altijd gebruikt als je je gaat vervelen, weet je dat je je bij het stoppen dus zult gaan vervelen. Ga ook na wat de voordelen zijn als je stopt, los van dat het gewoon vet is om te weten dat je het kan. Voordelen zijn bijvoorbeeld: actiever, alerter, meer conditie, niet langer uitstellen van plannen en beter op school of werk.

4. Neem een besluit

Jij bent de baas over je eigen lichaam dus ben jij de eerste die de keuze kan maken om te stoppen. Dat kan volgende week zijn, over twee weken of gewoon nu. Maak het besluit een beetje officieel en vertel dat aan mensen die je vertrouwt en jou goed kennen, ook dat helpt.

5. Bereid je voor op de nadelen van stoppen

Tijd voor de zure appel. Voorbereiding is key, dat is belangrijk om het stoppen makkelijker te maken. Je moet door een hele zure appel heen bijten. Hoe ga je om met verveling en onrust en het gebrek aan ontspanning? Bedenk daar van tevoren iets voor. Weet dat alle problemen die je onrustig maken niet in een keer opgelost hoeven te worden. Alles op zijn tijd. Pak eerst het ene probleem, daarna is het tijd voor de rest.

6. Zoek steun

Licht een paar mensen in over je plan om te stoppen en spreek met hen af dat je ze kunt bellen als je het moeilijk hebt, daar staan ze sowieso voor open. Plan met hen ook een aantal leuke dingen om te doen, maar laat hen bepalen wat! Afleiding werkt altijd goed. Probeer in het begin ook bepaalde situaties te vermijden om het jezelf niet al te moeilijk te maken. Later moet je ermee leren omgaan.

7. Geef de moed niet op

Als je na stoppen toch weer en keer gaat gebruiken, geef dan de moed niet op, wees geen verliezer. Ga na hoezo je jezelf liet gaan en bedenk hoe je een volgende keer anders kunt reageren. Mocht het je echt niet lukken, zoek dan hulp bij de verslavingszorg. Die bieden ook hulpprogramma’s aan waarin je gesprekken krijgt bij het stoppen.

Reageer op artikel:
7 tips die je helpen afkicken tegen drugs en/of alcohol
Sluiten