De verschillen tussen de bekendste soorten rauwe ham op een rij

Bij Keuringsdienst van Waarde brachten ze het onlangs mooi in kaart. We zijn ontzettend fan van rauwe ham uit het buitenland. Parmaham en Schwarzwalder Schinken ken je ongetwijfeld, en zo zijn er nog meer soorten. Maar wat is daadwerkelijk het verschil tussen deze verschillende soorten rauwe ham? We gingen even op ontdekkingstocht.

Rauwe ham, een culinaire hoogstandje die je in verschillende landen terugziet. Deze soort ham heeft een rijke geschiedenis en kent vele gezichten. Laten we de unieke kenmerken van vier prominente soorten rauwe hammen eventjes verder leren kennen en ontdekken waar deze soorten het meest in verschillen. Dan hebben we het vandaag over Prosciutto di Parma uit Italië, Ardennerham uit België, Schwarzwalder Schinken uit Duitsland en Jamón Serrano uit Spanje.

Prosciutto di Parma (Italië)

Herkomst en geschiedenis: Prosciutto di Parma, symbool van Italiaanse culinaire excellentie, vindt zijn oorsprong in de weelderige heuvels rond Parma. Het vlees van Italiaanse varkens wordt gekruid met zeezout en laat zich minimaal 12 maanden rijpen, wat resulteert in een delicaat, fluweelzacht product.

Rijpingsproces: De subtiele smaak van Prosciutto di Parma wordt verder verfijnd door de toevoeging van aromatische kruiden zoals rozemarijn. Deze kruiden dragen bij aan de karakteristieke, lichtzoete smaak van de ham.

Ardennerham (België)

Herkomst en geschiedenis: Ardennerham, afkomstig uit de pittoreske Ardennen, staat bekend om zijn traditionele bereidingswijze. De ham, vaak gemaakt van varkens die zich voeden met eikels, wordt gezouten en gedroogd in de frisse lucht van de regio.

Rijpingsproces: Ardennerham onderscheidt zich door het gebruik van peper en jeneverbessen tijdens het zoutingsproces. Deze kruiden dragen bij aan de milde, aardse smaak en geven de ham een kenmerkend aroma.

Schwarzwalder Schinken (Duitsland)

Herkomst en geschiedenis: Schwarzwalder Schinken, geworteld in de tradities van het Duitse Zwarte Woud, ondergaat een zorgvuldig rookproces boven naaldhout en jeneverbessen.

Rijpingsproces: Naast het roken wordt Schwarzwalder Schinken gekruid met kruidnagel en knoflook. Deze kruiden voegen een diepere smaakdimensie toe aan de ham, met een hint van kruidige en rokerige tonen.

Jamón Serrano (Spanje)

Herkomst en geschiedenis: Jamón Serrano, een Spaanse lekkernij, wordt vervaardigd in de bergachtige streken, zoals de Sierra Nevada, met vlees van het inheemse Cerdo Blanco.

Rijpingsproces: Tijdens het langdurige rijpingsproces van 12 tot 24 maanden krijgt Jamón Serrano zijn kenmerkende smaak. De toevoeging van knoflook en diverse mediterrane kruiden draagt bij aan de complexe, zoute smaak.

Naast de geografische en traditionele aspecten van de bereiding onderscheiden deze rauwe hammen zich door het gebruik van karakteristieke kruiden. Of het nu de zoete rozemarijn van Prosciutto di Parma is, de aardse tonen van Ardennerham, de kruidnagel en knoflook in Schwarzwalder Schinken, of de typische mediterrane kruiden van Jamón Serrano, elke ham heeft z’n eigen geschiedenis, aan jou om te bepalen wat je favoriete soort is.

Reageer op artikel:
De verschillen tussen de bekendste soorten rauwe ham op een rij
Sluiten