Voor het eerst vader worden is een spannende en geweldige nieuwe ervaring. Je krijgt er een mini-versie van jezelf bij. Maar laten we eerlijk zijn: naast al die blije momenten komt er ook een flinke dosis chaos bij kijken. Vooral als het gaat om... slaaptekort. Het is niet alleen je baby die er last van heeft, maar jij en je partner gaan ook wat nachten inleveren. Hoe overleef je die eerste maanden als vader zonder op te geven?
De eerste maanden zijn pittig, maar tegelijkertijd ook heel waardevol. Dit is hét moment om een sterke band op te bouwen met je baby, om routines te vinden die werken voor jullie als gezin en om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Hier zijn een paar zaken waar je zeker rekening mee moet houden.
Het lijkt misschien alsof je baby de eerste tijd alleen maar slaapt, eet en huilt, maar geloof me: dit is hét moment om een band op te bouwen. Hoe doe je dat? Door zoveel mogelijk tijd met je kleintje door te brengen, zelfs in de kleine momenten. Houd je baby vast, praat tegen hem of haar en geniet van die kleine, slaperige glimlachjes (ook al zijn ze soms gewoon het gevolg van een volle luier).
Als vader heb je misschien niet meteen het gevoel dat je even belangrijk bent als je partner, vooral als zij borstvoeding geeft, maar dat is niet waar! Jouw aanwezigheid, stem en aanraking zijn net zo belangrijk voor je baby’s ontwikkeling.
Ja, je leven staat op z'n kop en ja, je baby lijkt totaal geen dag-nacht ritme te hebben, maar routines kunnen jou en je partner redden. Probeer een vast schema te vinden voor voedingen, slapen en zelfs de tijd voor jezelf (ja, die is belangrijk!). Vooral het gebruik van een flessenwarmer kan hier een gamechanger zijn. Of je nu borstvoeding geeft en het moet afkolven of flesvoeding gebruikt, met een flessenwarmer ben je snel klaar. En dat is precies wat je wilt als je om 3 uur 's nachts met een hongerige baby in je armen staat.
Een vast avondritueel met bijvoorbeeld badderen, een flesje en een verhaaltje kan wonderen doen voor het slaapritme van je baby, en stiekem ook voor dat van jou. Routine is koning!
Je partner heeft net een marathon van negen maanden achter de rug, dus geloof me, ze kan wel wat extra TLC (Tender Loving Care) gebruiken. Natuurlijk is slaap voor jullie beiden belangrijk, maar zij verdient het om even op adem te komen. Ondersteuning gaat verder dan alleen helpen met de baby. Het betekent ook dat je ervoor zorgt dat ze wat tijd voor zichzelf krijgt, hoe klein dat moment ook is. Neem bijvoorbeeld eens een nachtdienst over, zelfs al voelt dat zwaar. Het verschil dat een goede nachtrust voor haar maakt, is enorm. En kleine gebaren, zoals het halen van haar favoriete snacks of een onverwachte kop thee, laten zien dat je om haar denkt. Die kleine momenten van aandacht doen wonderen en maken het vaderschap niet alleen iets van jullie kind, maar ook van jullie als team.