De wederopstanding van het ambacht: waarom ambachtelijke beroepen zo aantrekkelijk zijn voor jongeren

22 jul , 10:39Partner
Depositphotos_237944240_S
Meer werknemers, stijgende omzetten, moderne werkwijzen: in de huidige economie winnen traditionele ambachten opnieuw aan belang. Daarmee worden ze ook steeds interessanter voor jongeren. In het duale onderwijssysteem doen leerlingen niet alleen praktijkervaring in een bedrijf op, maar leren ze ook de theoretische basis én werken ze met de nieuwste technologieën. In tijden van digitale transformatie bieden ambachtelijke beroepen daardoor spannende carrièrekansen in innovatieve werkvelden.

Een kentering in het ambacht

Jarenlang had het ambacht een imagoprobleem. Een praktische vakopleiding? Dat werd gezien als minder veeleisend en minder toekomstgericht. Ook in Duitsland sloeg de academiseringstrend toe: een universitaire studie zou leiden tot hogere kwalificaties, meer status en betere loopbaanmogelijkheden. Maar dat beeld verandert. Duurzaamheid, lokale productie en technologische innovaties staan steeds meer in de belangstelling. De vraag naar goed opgeleide vakmensen is enorm – in veel sectoren heerst een nijpend tekort. Sinds de coronapandemie is bovendien duidelijk geworden dat ambachtelijke beroepen niet alleen essentieel zijn voor de economie, maar ook bijzonder crisisbestendig. Dat maakt ze ook onder vrouwelijke leerlingen steeds populairder.

Sleutelfactoren

Moderne technologieën zoals 3D-printing, robotica en kunstmatige intelligentie veranderen het traditionele ambacht ingrijpend. Steeds meer bedrijven zetten deze innovaties in om processen efficiënter en duurzamer te maken, kosten te verlagen en de kwaliteit van hun producten en diensten te verbeteren. Mens en machine werken hand in hand – en dat komt ook de leerlingen ten goede. Technologische vaardigheden zijn tegenwoordig geen extraatje meer, maar een vereiste om op de arbeidsmarkt bij te blijven. Softwaregebruik, digitale communicatie en geautomatiseerde systemen maken integraal deel uit van het dagelijkse werk. Wie zich wil onderscheiden, moet zich blijven bijscholen en flexibel inspelen op veranderingen – alleen zo blijven er nieuwe kansen ontstaan.

Deze ambachtelijke beroepen zijn bijzonder in trek

Er zijn tal van ambachten – van meubelmakers tot orthopedisch schoentechnici – die een stijgende vraag kennen. Handgemaakte, duurzame producten van bijvoorbeeld massief hout worden steeds meer gewaardeerd. Dat vereist vakmensen met creativiteit én technisch inzicht. Ook beroepen die focussen op duurzaamheid en klimaatbescherming zijn in opkomst. Denk aan installateurs van sanitair, verwarming en klimaatbeheersing, elektriciens in energie- en gebouwtechniek of dakdekkers – zij spelen een sleutelrol in het realiseren van milieuvriendelijke oplossingen.

Kansen voor een carrière in het ambacht

Niet alleen het tekort aan vakmensen maakt het ambacht aantrekkelijk. Leerlingen kunnen al tijdens hun opleiding veel praktijkervaring opdoen en snel doorgroeien. Veel ambachtelijke bedrijven zoeken dringend opvolgers voor de huidige generatie vakmeesters. Daarnaast zijn er talloze mogelijkheden voor specialisatie en verdere opleiding. Door zich te richten op toekomstgerichte thema’s zoals hernieuwbare energie of smart-home-technologie kunnen jongeren zich onderscheiden en stevige carrièrestappen zetten – ook zonder universitaire opleiding.

Zo stap je succesvol in

Is de opleidingsplek eenmaal gevonden, dan begint het sollicitatieproces. En dat kan een flinke uitdaging zijn. Of je nu net van school komt, na je studie wilt overstappen of het roer omgooit: een overzichtelijk cv is cruciaal om bedrijven te overtuigen van jouw motivatie en kwaliteiten. Tegenwoordig bestaan er online tools die je helpen bij het opstellen van je cv. Met een kant-en-klare sjabloon bespaar je tijd, voorkom je stress en krijg je een professioneel ontwerp. Zo vergeet je geen belangrijke informatie én maak je indruk – ook op dat lastige motivatiebriefje, waar veel jongeren tegenop zien.

Veelgemaakte fouten in sollicitaties

Veel opleidingsbedrijven krijgen slordige, onvolledige of onpersoonlijke sollicitaties binnen – en die belanden vaak meteen in de prullenbak. Denk aan een ongepaste e-mailadres, overdreven of onjuiste informatie, of een motivatiebrief die niets te maken heeft met de functie. Wie een opleidingsplek zoekt, moet de vacature zorgvuldig lezen en zijn of haar vaardigheden koppelen aan de gevraagde competenties. Een beetje onderzoek naar het bedrijf, de opleiding en de branche helpt om een gerichte en oprechte sollicitatie te schrijven. Laat je cv en brief ook altijd nalezen op taal- en grammaticafouten. Een foutloze en logische opbouw maakt een professionele indruk. Vraag eventueel vrienden of familie om hulp – vier ogen zien immers meer dan twee. Of maak gebruik van online schrijfprogramma’s zoals LanguageTool, die je helpen om taalfouten op te sporen.
Delen met
Ook interessant