De meeste mensen staan nauwelijks stil bij hun ontlasting. Ze kunnen dagelijks en ervaren hier verder geen problemen mee. Helaas is dit niet altijd het geval. Een verstoord ontlastingspatroon kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid en vervelende fysieke ongemakken opleveren. Obstipatie is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen op de korte termijn, maar ook zeker op de lange termijn veel klachten op kan leveren. Heb je last van obstipatie? Dan is het belangrijk om dit probleem zo spoedig mogelijk aan te pakken. In dit artikel bespreken we de gevolgen van obstipatie en hoe dit te voorkomen.
Bij obstipatie denken veel mensen direct aan fysieke ongemakken zoals een opgeblazen buik, misselijkheid en buikpijn, maar niet aan bijkomende anale klachten. Als de ontlasting moeilijk komt, kan dit namelijk risico's opleveren. Zeker als het heel hard is en je veel moet persen om er iets uit te krijgen. Zo bestaat bijvoorbeeld het risico op een fissuur. Dit is een kleine scheur of snede in de gevoelige slijmhuid op de anus. Dit kan veel pijnklachten opleveren en zelfs voor bloed in de ontlasting zorgen.
Ook bij het zitten, fietsen en andere bewegingen kan de pijn parten spelen. Hoewel een fissuur erg vervelend is, kan dit gelukkig wel vaak eenvoudig opgelost worden. Als het regelmatig terugkomt, kan je bijvoorbeeld een afspraak maken bij een innovatieve kliniek waarbij ze laserstralen gebruiken om de pijnklachten te verminderen en het herstel te bevorderen. Het fijne van een dergelijke behandeling is dat het probleem spoedig is opgelost en je direct na de eerste behandeling al minder pijn ervaart. Hoewel de snelle behandeling van een fissuur een enorme opluchting is voor zij die hiermee kampen, moet er ook over de oorzaak worden nagedacht. Als de oorzaak (obstipatie) niet wordt aangepakt, blijft het probleem immers terugkeren.
Het oplossen van de bijbehorende symptomen is dus één ding om in elk geval het ongemak te verlichten, maar het is nog belangrijker om de obstipatie zelf aan te pakken. Hoe dit gedaan wordt, is per situatie verschillend. Hierbij kun je denken aan de volgende behandelingsmogelijkheden. Bij de behandeling van obstipatie wordt in de eerste plaats vooral gekeken naar de huidige levensstijl. Denk hierbij aan het eten van gevarieerd en vezelrijk eten, maar ook aan voldoende bewegen en meer water drinken.
Met deze dingen kan vaak al heel veel opgelost worden. Als de obstipatie blijft bestaan, kan er ook worden nagedacht over het gebruik van laxerende middelen. Wel mogen deze vaak slechts voor kortere tijd worden gebruikt omdat de darmen hier anders aan gewend zullen raken en de obstipatie in de toekomst alleen maar erger wordt. In sommige gevallen is er ook grondiger onderzoek nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van een darmonderzoek of röntgenonderzoek om het functioneren van de darmen te beoordelen. Bespreek je problemen altijd met een arts, zodat deze samen met jou naar een passende oplossing kan zoeken.