Q&A met avonturier Oskar Verkamman over bizarre motoravonturen en opgepakt worden door Irakese politie

Oskar Verkamman maakt de dingen mee die jij waarschijnlijk nooit mee wil maken. Toch zijn de solo motorreizen en zijn verhalen zo ontzettend indrukwekkend. Zo is hij in Bagdad opgepakt door militairen, reed hij 1000 km door de woestijn met één tank en ging hij ’s avonds theedrinken bij een Irakese motorclub. Nee, wij moeten er ook niet aan denken, maar hij vertelt je er alles over!

‘’De ene dag sta ik in een net pak een lezing te geven en de andere dag lig ik ongeschoren in een tentje ergens midden in de woestijn.’’ Het leven van Verkamman loopt nogal uiteen zoals we hier kunnen lezen. Deze avonturier is in het dagelijks leven ondernemer en is mede-eigenaar van een executive recruitment bureau. In de volksmond wordt dit ook wel ‘headhunting’ genoemd. Daarnaast is hij ook enorm avontuurlijk en kan hij zijn ei kwijt op een solo motortrip door de landen waar je zelf waarschijnlijk nooit gaat komen.

Hey Oskar, je maakt bizarre soloreizen op de motor, hoe kom je daarbij?
Dat heeft eigenlijk met twee elementen te maken. Reizen heb ik voor mijn werk vooral heel veel gedaan. Verder houd ik van motorrijden, dat doe ik namelijk al vanaf mijn achttiende. Die twee dingen had ik eigenlijk nooit eerder aan elkaar gekoppeld. In 2016 begon ik dat wel te doen. Je begint dan met een keer rijden naar Scandinavië. Daarna ga je een keer via de Franse alpen naar de Middellandse Zee. Uiteindelijk mocht het wel wat verder van mij!

Je gaat met de motor op reis, wat voor een racemonster is dat?
Het is een BMW R1200GS. Ik heb de adventure uitvoering. Die heeft een extra grote tank en dat betekent dat het een actieradius heeft van 600 tot 700 km.

Je hebt twee nogal bijzondere reizen gemaakt, kan je daar wat meer over vertellen?
Ja zeker, ik zoek met name bestemmingen waar weinig, tot geen toerisme is. Dan kun je de landen namelijk nog zien in zijn originele en oorspronkelijk vorm. In Thailand bijvoorbeeld is iedereen wel geweest en ik vind het juist leuk om ergens naartoe te gaan waar niet zoveel mensen zijn geweest. De reizen die ik maak duren ook altijd wel een maand of drie!

In 2019 heb ik een reis gemaakt naar de grens van China. Even grof gezien ging die reis door Turkije, Georgië, Armenië, Rusland, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, de grens van Afghanistan en ik eindigde in Kirgistan. Vanuit daar liet ik mijn motor dan weer terug vervoeren naar Nederland.

De reis door het Midden-Oosten heb ik in 2022 gemaakt. Hier kwam ik door onder andere Koerdistan, Iran, Irak, Saoedi-Arabië en Oman.

In je boeken kunnen we lezen dat je nogal spannende en bizarre dingen hebt meegemaakt daar, noem eens wat op!
Pfoe, ja dat zijn er nog wel een aantal. Vooral in Iran, Irak en Saoedi-Arabië heb ik dingen meegemaakt van dien aard. In Irak ben ik op de thee gegaan bij de Iraq Bikers. Dit is de motorclub daar. Ik wist niet dat ik daar op de thee zou gaan, maar degene die me via Facebook had benaderd nam me daar ineens mee naar toe. We kwamen aan bij een soort clubgebouw en daar zaten ongeveer 40 mannen, heel groot en allemaal met lange zwarte baarden. Ik kwam daar binnen en werd, ook al zouden vele mensen iets anders verwachten, ontvangen als een goede oude vriend. Heel speciaal!

Wat ook heel bizar is, is dat ik ben gevolgd door de geheime politie in Medina. Ik had een visum geregeld voor Saoedi-Arabië, maar daar stond in dat ik niet naar Medina of Mekka mocht komen als ik geen moslim was. Ik denk, ik kan het altijd proberen en ik ga toch in Medina kijken. Nooit ben ik langs een controlepost gekomen, dus ik kon gewoon doorrijden. De volgende dag verwachtte ik dat ik de stad uitgegooid zou worden, maar dat was helemaal niet zo. Ik moest om 17.00 bij de manager komen.

Toen ik daar binnenkwam, zaten er een stuk of 80 mensen voor een heel welkomstcomité met rozen en taart. Toen ik buiten was merkte ik wel al snel dat er twee mannen achter mij liepen. Dit bleek de geheime politie te zijn, die mij via mijn telefoon al meerdere dagen volgde. Ze hebben mij pas met rust gelaten toen ik ver buiten de stad was!

Ook ben ik een keer opgepakt door militairen in Bagdad, Irak. Je hebt daar twee zwaarden die omhoogsteken als monument, hier reden de Amerikanen onderdoor toen ze in 2023 Bagdad binnenvielen. In m’n hoofd had ik dat ik een foto onder die zwaarden wilde. Het enige wat ik me niet realiseerde, is dat het zwaar verboden was om daar te komen. Geen enkele taxi wilde me er ook heen brengen. Toen besloot ik om op de snelweg uit te stappen uit de taxi en liep ik het gebied in. Zonder dus te weten dat het niet mocht. Ik loop daar rond en in een keer komen er allemaal zwaar bewapende militairen op me af. Toen vertelde ik dat ik een selfie wilde maken bij de zwaarden, dat werd natuurlijk niet gewaardeerd.

Nadat ze me meenamen werd ik twee keer overgedragen aan een nieuwe groep militairen. Bij de laatste groep zat een officier. Hij heeft me een tirade gegeven van tien minuten over hoe ik het in mijn hoofd haalde om hier te komen. Het bizarre is dat hij op het einde zei: ‘’Ik maak de foto wel van je’’.

Je bent veel in contact met mensen tijdens je reis, wat is hiervoor de gouden tip?

De echte gouden tip tegenwoordig is dat je niet op je telefoon moet kijken. Het beste is zelfs om er een landkaart bij te pakken als je ergens zit te eten. Binnen een minuut staat er iemand bij je. Negen van de tien keer schuift er gewoon iemand bij je aan. Als je zo’n reis maakt ben je eigenlijk nooit eenzaam. Als je met een vriend of vriendin op reis gaat dan zal er minder snel iemand op je afstappen.

Zeker in dit soort moslimlanden heb je, als je alleen bent, heel snel contact met mensen. Dan heb ik het over landen zoals Oezbekistan. Daar komen mensen naast je staan bij het stoplicht en geven ze je een hand, water, een bak yoghurt. Tijdens mijn laatste reis in Iran moest je zelfs sommige mensen negeren. Als ik overal voor was gestopt, kon ik misschien 20 kilometer op een dag rijden. Mensen willen heel graag contact. Vergeet niet dat het in zulke landen voor mensen financieel niet haalbaar is om op vakantie te gaan. Andere reizigers en ik zijn dan de enige mensen uit andere culturen met wie zij in contact kunnen komen.

De grootste les die ik ook echt heb meegenomen uit mijn reizen is dat de meeste mensen deugen! Iedereen wil je echt helpen en niet alles is altijd alleen maar uit kwade bedoelingen. Nog een grote les is dat we het extreem goed hebben in Nederland. Hier protesteren we op het Malieveld met spandoeken. In Bagdad was er vlak voor mijn aankomst een demonstratie waarbij 28 doden vielen. Iedereen heeft daar dan wel een wapen mee.

Hoe ben je er eigenlijk bij gekomen om boeken te gaan schrijven?

Ik heb de boeken ‘De man aan de overkant’ en ‘Onbekend zand’ geschreven. Hierin lees je al mijn verhalen die ik heb meegemaakt tijdens mijn reizen. Dit doe ik niet als verdienmodel, maar echt omdat ik het gewoon leuk vind om mensen de verhalen te laten lezen. Één keer in de week postte ik tijdens mijn reis iets op facebook en dit heb ik daarna allemaal verzameld om er boeken van te schrijven! Een kleine greep uit de boeken zie je hier:

  • Ontmoetingen met locals, die met name in Iran en Irak al generaties gebukt gaan onder oorlogen, geweld en ‘bijzondere’ overheden.
  • Tijdens de protesten in Iran belande ik ‘s nachts op een politiebureau
  • Ik deed 9 uren over de grensovergang Iran-Irak en belande op een gegeven moment aan de verkeerde kant van de grens maar dan zonder motor.
  • Ik reed 1.000 km door een volslagen lege woestijn met 1 tankstation

Soms rij je urenlang door een woestijn waar niks is, hoe vermaak je je dan?

Haha, daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Ik heb wel wat muziek mee en een paar boeken op mijn e-reader, maar eigenlijk gebruik ik dat niet vaak. Ik kijk vooral om te heen en verwonder me over wat er allemaal te zien is.

Wat wordt de volgende bizarre reis?

Die staat al op de planning! Ik ga reizen door Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet verwachten, want ik ben er nog nooit geweest en verder lees ik me ook nooit zo goed in. Maar de leegheid van Namibië en wild life in Zuid-Afrika hoop ik te gaan zien! Dan heb ik het over dieren zoals giraffen, leeuwen en nijlpaarden. Veel dieren heb ik namelijk niet gezien in mijn vorige reizen.

This or That

Solo reizen of samen reizen

Kamperen of Hotel

Je reis door Centraal Azië of je reis door het Midden-Oosten

Nog een boek schrijven over een reis of video over een reis

Onbekend zand of De man aan de overkant

Reageer op artikel:
Q&A met avonturier Oskar Verkamman over bizarre motoravonturen en opgepakt worden door Irakese politie
Sluiten