10 wedstrijden die je niet mag missen tijdens de Olympische Spelen

Redactie 8 feb 2018 Entertainment

Het sportfestijn der sportfestijnen staat met man en macht op de deur te bonken. De fakkel is aangekomen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De Olympische Spelen staan op het punt van beginnen. Zoals je weet hebben sporters maar eens in de vier jaar kans op een Olympische medaille, dus dit is het moment waar het om draait. De dood of de gladiolen. Nu moet het gebeuren. Drie weken lang staat de sportwereld in het teken van skiën, schaatsen, ijshockey en nog veel meer. Maar welke wedstrijden mag je absoluut niet missen? Waar is de spanning om te snijden? NOS-presentator, krachtpatser en sportexpert Henry Schut kan je daar alles over vertellen. Hier komen de 10 wedstrijden die je volgens Henry móét kijken.

1) 500 meter mannen schaatsen

In Sotsji een sensatie met goud, zilver en brons voor Nederland. Vóór 2014 had Nederland in de totale geschiedenis pas één keer brons en één keer zilver gewonnen. Na Lieuwe de Boer in 1980 en Jan Ykema in 1988 bestegen in 2014 Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder ineens met z’n drieën de 500 meter troon. De nieuwe editie van de 500 meter kan het briljante vervolg worden op 4 jaar geleden. Toen Jan Smeekens 20 seconden lang dacht dat hij Olympisch kampioen was. Totdat de klok zich herstelde en Jan een honderdste tekort bleek te komen. Jan is er weer bij – als regerend wereldkampioen op deze afstand – en wil de cirkel rond maken. Maar dat wil ook Ronald Mulder, die brons won in Sotsji, maar wel de snelste van de dag was. Het ging toen nog over twee omlopen. Ronald won de 2e omloop. En bij elkaar opgeteld was Ronalds tweelingbroer Michel toen de beste. Michel ontbreekt. Jan en Ronald gaan voor revanche. En vergeet ook vooral niet de 3e Nederlander; Europees en Wereldkampioen sprint Kai Verbij.
Datum: maandag 19 februari
Tijdstip: 12:00 uur (Nederlandse tijd)

2) 10 km meter mannen schaatsen

Vervolgverhalen zijn er genoeg. Dit is die met de meeste cliffhangers. Sven Kramer; in 2006 erbij en al heel goed, maar nog een groentje. In 2010 was ie de beste, een grotere topfavoriet was er zelden op welke discipline dan ook. En toch… ach iedereen weet dat nog; de wissel! Nachtmerrie. Trauma. Dan maar 2014. En toen was ineens iemand een tikkie beter. Jorrit Bergsma is dus de titelverdediger in het nummer dat Sven Kramer nog nooit won op de Spelen. Kramer die de Olympische 10km nooit wint. Dat is ongeveer hetzelfde als een hockeyer die nog nooit bier dronk of Roger Federer zonder Grand Slam titels. Dat kan helemaal niet. En dat vindt Sven zelf nog het allermeest.
Datum: Donderdag 15 februari 
Tijdstip: 12:00 uur (Nederlandse tijd)

3) 1500 meter mannen schaatsen

Dit kan de kroon op de carrière van Koen Verweij worden. De man die zijn zilver van 2014 vervloekte en daarna jarenlang van alles heeft gedaan dat weinig met topsport te maken had. Net op tijd kreeg hij zin in een nieuw Olympisch avontuur. En nu is Koen terug op de toppen van zijn kunnen. En waarschijnlijk beter dan ooit. Goud op de ploegenachtervolging vindt ‘ie best aardig. Goud op de massastart mag ook ergens onderin de tas mee terug naar Nederland. Maar de enige echte medaille die hij daadwerkelijk wil showen bij thuiskomst op Schiphol is de gouden plak die hij in Sotsji op drie duizendsten misliep. Moet ‘ie nog wel effe oppassen voor Kjeld Nuis trouwens.
Datum: Dinsdag 13 februari 
Tijdstip: 12:00 uur (Nederlandse tijd)

4) 4x vrouwenschaatsen met Ireen Wüst

Welke afstand het ook is die ze wint, de 1000 meter (kleine kans), 1500 meter (flinke kans), 3000 meter (behoorlijke kans) of de ploegenachtervolging (Japan is waarschijnlijk spelbreker), als Wüst goud pakt in Pyeongchang dan wint ze 4 Olympische Spelen op een rij goud. In 2006 op haar 19e, nu is ze 31. Als het lukt is haar carrière af. En is de palmares van Nederlands meest succesvolle Olympische sporter aller tijden weer indrukwekkender geworden. In het voorseizoen was de juiste vorm er allesbehalve. Net op tijd was ze sterk genoeg om vier startbewijzen te veroveren. Ze komt sowieso wel met eremetaal naar huis. De vraag is alleen nog of die allermooiste kleur er opnieuw tussen zit.
Datum: 1000 meter: 14 feb 11:00 uur – 1500 meter: 12 feb 13:30 uur –  3000: 10 feb, 12:00 uur
Tijdstip: zie hierboven

5) Skeleton mannen

Volg in het middelste weekend van de Spelen meer dan je ooit hebt gedaan het onderdeel skeleton. Eerst de mannen, met een Nederlandse Ghanees die op zijn 7e als asielzoeker naar de Bijlmer kwam. Jarenlang vocht hij met zijn moeder voor een verblijfstatus. Toen dat was gelukt kreeg hij een Olympische droom. Als 200 meter loper en als bobsleeer lukte het niet om zich te plaatsen voor de Spelen. Al had dat al zomaar gekund. Akwasi heeft talent door de aderen stromen. En dat bleek afgelopen maanden, toen hij zich vanuit het niets kwalificeerde voor Pyeongchang. Deze keer is meedoen belangrijker dan winnen. Maar houd hem in de gaten! Over 4 jaar is hij een topper in deze sport. Kijk nu al vast naar hem, dan kun je over 4 jaar zeggen dat je de geboorte van een groot kampioen hebt meegemaakt.
Datum: vrijdag 16 februari
Tijdstip: 01:30 uur (Nederlandse tijd)

6) Skeleton vrouwen

Een dag na de ontknoping bij de mannen volgt die bij de vrouwen. Met de eerste Nederlandse deelnemer ooit. Kimberley Bos hoort niet bij de favorieten, maar ze eindigde tijdens een wereldbekerwedstrijd al eens in de Top 3. En dat was precies de wedstrijd op deze baan in Zuid-Korea., een jaar geleden. Het zou dus zomaar kunnen.
Datum: zaterdag 17 februari
Tijdstip: 12:20 uur (Nederlandse tijd) 

8) Marcel Hircher

Geen Nederlanders in het skiën. Wél een wereldster met een Nederlandse moeder. De voor Oostenrijk uitkomende Marcel Hircher. Een grootheid op de Spelen. Wat Kramer en Wüst bij ons in schaatsen zijn, is Hircher in alle wechte wintersportlanden. Met één groot verschil ten opzichte van Kramer en Wüst. In Hirchers bomvolle prijzenkast hangt nog geen gouden Olympische medaille. Het zou heel raar zijn als dat eind februari nog steeds zo is, want Hircher wint dit seizoen bijna alles.
Datum en tijdstip: Zondag 18 februari om 02:15 uur (reuzenslalom) en donderdag 22 februari om 02:15 uur (slalom)

7) Snowboarden halfpipe

Briljante sportverhalen worden vaak geschreven door briljante sporters. Shaun White, het roodharige fenomeen en boegbeeld van de halfpipe is sinds deze maand toch weer topfavoriet. Hij heeft zichzelf al een keer of 4 opnieuw uitgevonden. Tilt het level van de tips & tricks van zijn sport iedere keer weer naar een nieuwe niveau. Afgeschreven was ‘ie. En aan het herstellen van een ernstige blessure (62 hechtingen in zijn gezicht!). Niemand verwachtte echt iets van hem. Totdat hij zich met de perfecte en zeer zeldzame score van 100 punten plaatste voor Pyeongchang. Olympisch kampioen van 2006 en 2010. In 2014 viel hij net buiten het podium. Check hem op YouTube en zeker ook in zijn Olympische wedstrijd van deze maand.
Datum: Woensdag 14 februari
Tijdstip: 02:30 uur (Nederlandse tijd)

@shaunwhite was on top of his game today winning the @aspensnowmass #halfpipe #snowboardworldcup with a score of ?

A post shared by FIS Snowboard World Cup (@fissnowboard) on

9) Sjinkie

Wat een held! Ga Sjinkie zien! Op alle afstanden van het shorttrack doet hij mee. Individueel en met de relay-ploeg. Kansrijk op alle onderdelen. De vorige Spelen won hij één keer brons, nu neemt hij alleen genoegen met minstens één keer goud. Als alles meezit bij hem wordt hij de koning van deze Spelen.
Datum en tijdstip: 1500 meter op zaterdag 10 februari om 11:00 uur, 1000 meter op zaterdag 17 februari om 11:00 uur, 500 meter op donderdag 22 februari om 11:00 uur

10) Opening en de Sluiting

Last but not least zou ik vooral kijken naar de Opening en de Sluiting. Al was het maar omdat die je dat ultieme Olympische gevoel geven én omdat het ontzettend spannend wordt of alle toeschouwers het overleven. Het wordt zo ontzettend koud in het Olympische stadion (zonder dak), dat de organisatie z’n hart vasthoudt voor iedereen die daar 3 uur stil moet zitten.
Datum en tijdstip: Vrijdag 9 februari om 12:00 uur (Opening) en zondag 25 februari om 12:00 uur (Sluiting)

Alles over de Olympische Winterspelen check je op de NOS. Henry Schut presenteert iedere dag Studio Sportwinter om 20:30 uur en in het weekend een uurtje later om 21:30 uur. Gaat dat zien! Volg Henry op Instagram ↓ voor een blik achter de schermen.

Wat een sfeer. Wat een spanning. En wat een bizar goede race van @kjeldnuis Het OKT is een geweldige voorbode voor @pyeongchang2018 #okt #schaatsen #olympischespelen #winterspelen #tickets #matrix #thialf #wateenrace

A post shared by Henry Schut (@henryschut) on

Openingsfoto: Mike Blake

Reageer op artikel:
10 wedstrijden die je niet mag missen tijdens de Olympische Spelen
Sluiten