Ode aan Marvel’s Stan Lee

redactie 13 nov 2018 Entertainment

Gisterenavond bereikte ons het treurige nieuws dat Stan Lee planeet aarde heeft verlaten. Onze grote held van Marvel is 95 jaar geworden. Zijn dochter maakt het nieuws bekend, haar vader zou al een tijdje een zwakke gezondheid hebben. Stan Lee laat een enorm erfgoed achter, wij blikken eventjes terug. 

Hij is de geestelijke vader van creaties als Spider-Man, de Fantastic Four, Iron Man, de X-Men en de Hulk.  Zijn werk was de soundtrack van onze voorbije jeugd. Toch genieten wij als volwassenen ook nog van zijn legacy. Marvel is er immers voor alle leeftijden toch?

Menselijk

Onder de leiding van Stan Lee groeide Marvel (toen nog een klein uitgeverijtje) uit tot een wereldberoemd mediabedrijf. Zo maakten ze games, stripboeken, films en series. Wij volgen het al jaren en nog steeds gaan onze hartjes sneller kloppen als er weer een gave superheldentrailer wordt gedeeld. Lee maakte de striphelden menselijker, zodat wij ons er ook meer kunnen identificeren. Zelfs superhelden zijn niet volmaakt. Lee begreep dat als geen ander.

Geschiedenis in een notendop

Stanley Martin Lieber werd geboren in 1922 in New York. Al vanaf dat hij een kleine gup was, was hij bezig met lezen, tekenen en schrijven. Later begon hij partime te werken als journalist. In 1939 kreeg hij zijn eerste echte baan bij Timely Comics, later beter bekend geworden als Marvel Comics. In ’41 werkte hij mee aan Captain America Foils the Traitor’s Revenge, dit verhaal maakt hij onder een pseudoniem: Stan Lee. Dit deed hij omdat hij zijn echte naam wilde bewaren voor het wat meer literaire werk. Een paar jaar later verandert hij zijn naam definitief in Stan Lee.

Reboost

In de Tweede Wereldoorlog wordt de schrijver opgeroepen voor militaire dienst. Op de afdeling Communicatie moet hij onder andere cartoons en trainingsfilms in elkaar zetten. Na de oorlog ging het effe niet zo lekker met het bedrijf van Lee, gelukkig kwamen uiteindelijk de jaren ’60 eraan. Het superheldengenre kreeg een reboost (door concurrent DC Comics), het bedrijf ging Marvel Comics heten. Stan Lee bedacht onder andere Spider-Man en Fantastic Four. Er verschenen tot eind jaren ’60 zo’n 831 stripboeken, waarvan de meesten door Lee geschreven werden. In ’72 werd hij gekroond tot de uitgever van het bedrijf. Later verhuisde hij naar Californië om daar de leiding te geven over de films en de series.

De held groeide uit tot een Marvel-icoon, zo dook hij op in verschillende films, werd hij geëerd met een stripreeks en kreeg hij vele prijzen. Hieronder een terugblik. Vaarwel grote vriend.

 

NOS

Reageer op artikel:
Ode aan Marvel’s Stan Lee
Sluiten