The Ocean Cleanup laat geweldig resultaat zien van nieuwe vangst

Je zal er ongetwijfeld mee bekend zijn, de enorme hoeveelheid plastic in de oceanen. Gelukkig wordt daar, mede door Nederlandse inbreng, een hoop gedaan om dat te verminderen. The Ocean Cleanup heeft onlangs hun eerste grote expeditie uitgevoerd om hun technologie te testen en de resultaten waren echt veelbelovend. Ze hebben een enorme hoeveelheid plastic afval gevist. Voor de eerste keer werd er een nieuw systeem getest, maar de vangst plastic is gigantisch.

Elk jaar belanden miljoenen tonnen plastic in de oceanen, waarvan het meeste via rivieren terechtkomt. Een deel van dit plastic drijft naar afvalplekken in de oceaan, waar het vast komt te zitten in draaiende stromingen samen met plastic uit andere bronnen, zoals de visserij. Eén van deze plekken is The Ocean Cleanup te lijf gegaan.

Genie

The Ocean Cleanup bedacht een technologie om plastic dat op het wateroppervlak drijft op te ruimen. Het systeem bestaat uit een soort drijvende muur in de vorm van een U. Rondom deze muur varen schepen die het plastic eruit scheppen en naar het vasteland brengen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Ocean Cleanup (@theoceancleanup)

The Ocean Cleanup

En het mooie is, dit is allemaal opgezet door een student van de TU Delft, Boyan Slat. Deze uitvinder, want ja, dat is de beste man, had op z’n 18e dit geniale idee hoe dit plasticprobleem het best aangepakt kon worden. Toen Boyan Slat 16 jaar oud was, zag hij tijdens het duiken in Griekenland meer plastic zakken dan vissen. Hij dacht: ‘Waarom kunnen we dit niet gewoon opruimen?’ Deze vraag leidde hem naar onderzoek naar het plasticvervuilingsprobleem voor een schoolproject. Hij kwam erachter dat plastic zich ophoopt in vijf grote oceanische draaikolken, waarvan de grootste de Great Pacific Garbage Patch is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door The Ocean Cleanup (@theoceancleanup)

Natuurlijk kunnen we niet allemaal de oceanen in duiken om plastic op te ruimen, maar we kunnen zeker ons steentje bijdragen. Het verminderen van plastic gebruik en recycling zijn eenvoudige manieren waarop we allemaal kunnen helpen om de oceanen schoner te maken.

Reageer op artikel:
The Ocean Cleanup laat geweldig resultaat zien van nieuwe vangst
Sluiten