Geowetenschappers hebben een continent ontdekt dat 375 jaar geleden voor het eerst bezocht werd: Zeelandië (Zealandia) of Te Riu-a-Māui (in de Maori-taal). Er was altijd al veel speculatie over het bestaan hiervan, maar pas in 2017 werd de conclusie getrokken dat Zeelandië een volwaardig continent moet zijn. Onlangs is het bestaan dan ook eindelijk definitief bevestigd.
Het continent was ooit onderdeel van het supercontinent Gondwana, wat verder bestond uit Oost-Australië en West-Antarctica. Ongeveer 105 miljoen jaar geleden brak Zeelandië los en verdween daarna langzaam onderwater; maar liefst 94% van het landoppervlakte is al 23 miljoen jaar bedolven onder het water.
Ontdekt door een Nederlander
Uiteindelijk werd het continent ontdekt door een Nederlander genaamd Abel Tasman, de ontdekkingsreiziger uit Lutjegast die ook al Nieuw-Zeeland en Tasmanië heeft ontdekt. Dit gebeurde in 1642 en hij kreeg daarbij hulp van de lokale Maori-bevolking. Het duurde echter zo'n 375 jaar voordat wetenschappers het ook daadwerkelijk eens werden over het bestaan van Zeelandië. In 2017 wisten wetenschappers volop het nieuws te halen met hun ontdekking Zeelandië,
zo meldt de BBC .
Eindelijk de bevestiging
Nu is er dan eindelijk de bevestiging dat er een achtste continent bestaat (of een zevende als je Europa en Azië als één continent telt, Eurazië). Er zijn slechts enkele bewoonde gebieden onderdeel van het continent: Nieuw-Zeeland (5.112.300 inwoners), Nieuw-Caledonië (268.767 inwoners), Norfolk (1.748 inwoners) en Lord Howe-eiland (382 inwoners). Nick Mortimer, een van de wetenschappers van de studie draagt dit als reden aan om voor de late ontdekking: "Als je erover nadenkt, heeft elk continent op de planeet verschillende landen, [maar] er zijn slechts drie territoria op Zeelandië."
Op Wikipedia valt verder nog te lezen: "Zeelandië heeft een oppervlakte van 3.500.000 km², wat groter is dan Groenland of India en bijna half zo groot als Australië."