Koenigsegg Jesko Absolut: Het monster dat vier wereldrecords vermorzelde

jul 10 , 12:25 Machines
schermafbeelding 2024 07 09 113532
Koenigsegg blijft records verpulveren, dit keer met hun nieuwste beest op vier wielen, de Jesko Absolut. In de voetsporen van zijn voorganger, de Regera, heeft de Jesko Absolut een paar indrukwekkende prestaties neergezet. In de handen van testcoureur Markus Lundh klokte deze volledig straatlegale hypercar een verbluffende 0 tot 400 km/u een tijd van slechts 28,27 seconden. Daarmee liet hij de Regera’s 2023 tijd ver achter zich.
Maar dat is nog niet alles. In dezelfde epische run vestigde Lundh maar liefst twee andere wereldrecords voor productieauto’s. Hier zijn ze: 0 tot 400 km/u in 19,2 seconden, en 0 tot 40 tot 0 km/h in 27,83 seconden. Alsof dat nog niet indrukwekkend genoeg was, bereikte hij ook de topsnelheid van de Jesko Absolut: een duizelingwekkende 412 km/u.

Nachtrijder

De recordrun vond plaats om 5 uur ’s ochtends om optimaal te profiteren van de kalme wind en lage luchttemperaturen. Volgens Car and Driver had de auto slechts twee aanpassingen: de standaardstoel werd vervangen door een exemplaar uit de Koenigsegg One en er werd een rolkooi toegevoegd. Toch handig zo'n rolkooi als je sneller gaat dan het licht.
Met E85 brandstof, die niet op Nederlandse maar Amerikaanse tankstations verkrijgbaar is, produceert de twin-turbocharged V8 motor nog net geen 1.600 pk. De knappe koppen van Koenigsegg hebben ook onvermoeibaar gewerkt om de luchtweerstand van de Jesko Absolut onder een bepaalde drempel te brengen, specifiek voor deze editie.
Foto: Koenigsegg
Foto: Koenigsegg

CEO raket op wielen

Op de hielen van dit succes heeft CEO Christian van Koenigsegg nog grotere ambities: “Deze recordrun bevestigde de nauwkeurigheid van de gesimuleerde en berekende prestaties van de Jesko Absolut, wat ons groot vertrouwen geeft in zijn vermogen om de snelste volledig productieauto ter wereld te zijn.”

Een Beest op Vier Wielen

De Jesko Absolut is meer dan alleen een snelle auto. Het is een meesterwerk van techniek en design. Met zijn gestroomlijnde vormgeving en geavanceerde aerodynamica is deze hypercar ontworpen om door de lucht te snijden met minimale weerstand. Elke lijn en elke curve van de auto is overwogen om maximale snelheid en stabiliteit te garanderen. Wij vinden het ook eigenlijk meer een raket van NASA dan een auto.
Foto: Markus Lundh
Foto: Markus Lundh

De Toekomst van Snelheid

Koenigsegg heeft met de Jesko Absolut niet alleen laten zien wat er mogelijk is op het gebied van snelheid, maar heeft ook de lat hoger gelegd voor toekomstige hypercars. De recordrun van de Jesko Absolut is een bewijs van de toewijding en het vakmanschap van het team van Koenigsegg. Met deze prestaties op zak, is de Jesko Absolut klaar om de strijd aan te gaan voor de titel van de snelste productieauto ter wereld. En wat ons betreft heeft die na al die records de titel wel gepakt.
De toekomst van hypercars ziet er rooskleurig uit, en we kunnen niet wachten om te zien wat Koenigsegg in het vervolg in petto heeft. Voor nu kunnen we alleen maar bewonderen en genieten van het feit dat we getuige zijn van de geboorte van een nieuwe legende op de weg. UIteraard ontzeggen we jullie de video van de recordpoging niet:
Delen met
Ook interessant