We spraken Lasse Schöne over de Champions League, traptechniek en zijn droomauto

Haast geruisloos is Lasse Schöne (32) uitgegroeid tot langst dienende speler in de Ajax-selectie. We spraken de sympathieke Deense international over de kracht van het huidige Ajax, het succes in de Champions League, zijn formidabele traptechniek en het nakende einde van zijn loopbaan.

Overwinteren
Het is fantastisch om eindelijk door te gaan nadat we veertien jaar niet hebben overwinterd in de Champions League. Dat hebben we wel even goed gevierd ja. Na de wedstrijd tegen Athene zijn we met wat jongens wat gaan drinken. Ik denk dat het ook belangrijk is om stil te staan en te genieten van dat soort momenten. In het voetbal zijn heel veel mooie momenten, maar die zijn ook weer snel voorbij.

Sfeermakers
We hebben niet echt één iemand die de clown uithangt, maar jongens als Daley Blind, Hakim Ziyech en ikzelf zijn altijd wel in voor een leuk dolletje. We hebben het met z’n allen gewoon heel gezellig. Het is geen stille boel. Mensen halen grapjes met elkaar uit. Zo hoort dat ook in de kleedkamer. Op het veld wordt er ook gepresteerd en we zijn serieus wanneer het moet. Het is niet lang leve de lol.

Kleedkamerhumor
Wat natuurlijk altijd erg leuk blijft, is de grap waarbij je tijgerbalsem in een onderbroek smeert. Als je dan even niet oplet en je trekt hem aan dan heb je hele hete ballen. Dat is een typisch voetbalgeintje, dat gebeurt overal. Ik ben ook wel eens in de zeik genomen toen ik dure sneakers had gekocht. Die bleven drijven, dus toen we bij een zwembad lagen, dreven die schoenen opeens in het water, haha. Mannen onder elkaar, alleen maar leuk.

https://www.instagram.com/p/BpK57xbiPMf/

Beste Ajax
Ik vind het wel moeilijk om dat in te schatten, maar dit is wel een van de beste Ajax-teams waarin ik heb gespeeld. In mijn beginperiode rond 2012 werden we kampioen en hadden we ook echt een goed elftal. Met het elftal dat de Europa League haalde draaiden we ook heel goed en nu loopt het ook goed. We presteren in Europa en de jaren ervoor lieten we bijvoorbeeld punten liggen tegen de wat kleinere clubs. Dat doen we nu ook niet meer. Dat is wel een verschil. Als je aan het einde van de rit niks gewonnen hebt, is het hier een verloren seizoen.

Champions League
Als er iets te winnen valt, moet je altijd voor het hoogst haalbare willen gaan, maar dat wordt niet makkelijk. Je hebt natuurlijk de hele grote clubs en de clubs die daar net onder zitten. We spelen natuurlijk liever tegen die laatste categorie, maar als je iets wilt bereiken moet je ook de grote ploegen als Real Madrid kunnen verslaan.

Voetbalpensioen
Ik heb net m’n contract verlengd tot de zomer van 2020. Ik vind voetballen nog steeds hartstikke leuk en ik voel me fit. Zolang dat zo is, wil ik zeker zo lang mogelijk doorgaan. Ik kan wel zeggen dat ik tot m’n 40e doorga, maar als ik een periode krijg waar ik van blessure naar blessure ga, dan is het ook niet leuk meer. Ik wil natuurlijk het liefst zo lang mogelijk op het allerhoogste niveau blijven spelen, maar ik moet ook reëel zijn: op mijn 40e speel ik waarschijnlijk niet meer in Ajax 1. Ik kan me wel voorstellen als het leuk blijft, dat ik lager ga spelen.

Controlerende middenvelder
Sinds een jaar of drie speel ik op de positie van controlerende middenvelder. Het leukste aan die plek is dat je heel veel aan de bal komt. Om die reden ben ik ooit op voetbal gegaan: om de bal aan de voeten te hebben. Ik word natuurlijk een dagje ouder, dus ik zal niet veel sneller worden, maar ik voel dat ik me nog steeds kan ontwikkelen op deze positie. Dat zie ik als een mooie uitdaging.

Sergio Busquets
Ik kijk graag naar Sergio Busquets van FC Barcelona. Hij is de beste ter wereld op deze positie. Hij is iets langer dan ik, maar ook een beetje hetzelfde type. Niet een speler met veel snelheid, maar wel een voetballer met veel techniek, kan goed ballen veroveren en het is een prachtige speler om naar te kijken. Andere spelers waar ik graag naar keek waren Andrea Pirlo en Fernando Redondo. Ze kwamen liever niet uit de middencirkel, maar waren hele mooie spelers.

Buitenlands avontuur
Het zou altijd kunnen, zeg nooit nooit. Op dit moment is dat niet aan de orde. Ik voel me goed en heb het onwijs naar m’n zin bij Ajax. We spelen in de Champions League en doen mee om het kampioenschap. Qua competities zijn Spanje en Engeland natuurlijk wel interessant. Maar om de week in een volle Johan Cruijff Arena spelen is ook niet mis.

Transfer
Ik heb wel eens aanbiedingen gehad waar ik over twijfelde. Ik hoef de clubs niet te noemen. Dat houd ik liever voor mijzelf. Dan komt je gevoel kijken en ga je dingen tegen elkaar afwegen. Ik heb natuurlijk ook een gezin waar ik rekening mee moet houden. Het is niet alleen een beslissing van mij, maar een gezinsbeslissing. Tot nu toe was het gevoel niet sterk genoeg om een transfer te maken. Je hebt natuurlijk ook verschillende periodes in je carrière. Nu speel ik alles bij Ajax en dan moet er wel iets heel leuks komen wil je die stap maken. Maar ik heb ook periodes gehad dat ik iets minder speelde. Dan is het aantrekkelijker om zo’n keuze te maken. Je moet dan wel helder nadenken en niet vanuit frustratie een beslissing maken. Dat zijn wel de moeilijk periodes in een carrière.

https://www.instagram.com/p/BciMbPHl5X5/

Traptechniek
Ik heb vroeger heel veel geoefend. Dat was dan niet gewoon schieten op goal, maar echt op een punt mikken. Bij mijn ouders thuis stond ik uren in de tuin te oefenen. In de jeugd nam ik ook altijd alle corners en vrije trappen. Dan ontwikkel je dat steeds beter, zeker omdat je het tijdens wedstrijden in de praktijk brengt. Tegenwoordig is het meer bijhouden. Ik oefen nog steeds elke week, maar ik ga niet meer 30 ballen op goal schieten voor een wedstrijd.

Zwabberbal
Het is heel lastig uit te leggen, maar je moet hem eigenlijk een beetje tussen wreef en binnenkant voet raken. Niet te veel op de wreef, want dan is hij te recht. Ook niet te veel aan de binnenkant, want draait hij te veel. Het is iets wat in je zit. Het is wel een wapen voor wat grotere afstanden. Het hoeft namelijk niet gelijk een goal te zijn. Hij kan er ook in door middel van een rebound.

Matthijs & Frenkie
De bedragen die voorbijkomen zijn op dit moment zo ontzettend hoog. Niet alleen van hun, maar ook van vele andere spelers. Het zijn natuurlijk jongens die bij Ajax in de competitie en Champions League goed presteren en het ook bij het Nederlands elftal laten zien. Die gasten zijn wel echt ontzettend goed en talentvol, dus dan zijn er veel kapers op de kust en worden dat soort bedragen op tafel gelegd. Het zou fijn zijn als ze nog even blijven, maar als je ze ziet voetballen dan zijn ze natuurlijk klaar voor een stap hogerop.

Huiswerk
Het klinkt misschien heel saai, maar als ik thuiskom besteed ik al mijn tijd aan mijn gezinsleven en twee kinderen. Mijn oudste wordt al bijna elf en heeft veel huiswerk, dan help ik ook een handje mee. Die gaat dus ook al bijna naar de middelbare school, dus binnenkort moeten we scholen bezoeken. Verder hebben we sinds kort een huis gekocht. Mijn vrouw en ik besteden ook aardig wat tijd aan het inrichten van het huis, dus daar zijn we ook druk mee.

Concerten
We hebben nooit zoveel tijd, maar ik probeer wel zo vaak mogelijk te gaan. Dat is heel divers. Zo ben ik bijvoorbeeld bij Drake en Madonna geweest. Laatst ben ik met de twee Denen (Kasper Dolberg en Rasmus Kristensen) naar Harry Styles geweest. Ik heb een brede muzieksmaak, maar live blijft toch het leukste. De ambiance en sfeer tijdens een concert is zo mooi, als ik naar een concert ga, dan hoeft dat niet mijn lievelingsartiest te zijn.

https://www.instagram.com/p/BbzzFepjQMl/

Mode
Ik vind de modewereld interessant. Ik vind het leuk om de grote modehuizen te zien, maar ook de jonge ontwerpers die erbij komen in de gaten te houden. Het is mooi om te zien hoe mensen hun creativiteit kwijt kunnen en hoe verschillend dat kan zijn. Het hoeft van mij niet het nieuwste van het nieuwste te zijn. Als jij je er goed bij voelt, dan staat het je ook beter.

Na het voetballeven
Ik ben wel bezig met wat ik na het voetbal zou kunnen doen. Dat zou iets richting de mode kunnen zijn. Niet als kledingmerk, maar wel misschien in de vorm van een eigen winkel waar ik mijn creativiteit in kwijt kan. Een winkel waar mensen even blijven zitten, wat drinken en een praatje maken. Dat zie je ook bij barbiers. Mensen gaan daar niet alleen naartoe om geknipt te worden, maar ook om bij te praten en koffie of een biertje drinken. Verder vind ik het leuk om met kinderen te werken, dus jeugdtrainer lijkt me ook wel leuk. Ik zie mezelf geen hoofdtrainer worden. Maar een combinatie van een modewinkel bezitten en jeugdtrainer worden zou een mooie optie kunnen zijn.

Meer Lasse? We spraken hem ook voor onze YouTube-rubriek ‘De Favorieten van’ over zijn mooiste doelpunt, favoriete teamgenoot en droomauto.

Tekst: Chris Riemens & Dani Bankert

Reageer op artikel:
We spraken Lasse Schöne over de Champions League, traptechniek en zijn droomauto
Sluiten