Onderzoek toont het grootste nadeel van klimaatverandering aan: bier wordt duurder

Onderzoekers waarschuwen in het wetenschapsblad Nature Plants voor een van de grootste nadelen van de klimaatverandering: bier wordt duurder. Tuurlijk zijn smeltende ijskappen, orkanen en overstromingen ook niet heel chill, maar met stijgende bierprijzen in ons achterhoofd gaan we straks nog echt een Prius rijden.

Extreme droogte

Volgens een van de schrijvers hebben ze voortgeborduurd op klimaatscenario’s van het Intergovernmental Panel on Climate Change. Volgens hen krijgen we de komende honderd jaar te maken met enkele jaren van extreme droogte. In deze saunajaren zullen granen zoals gerst minder rijkelijk groeien. Laat dat nou net een van de belangrijke ingrediënten van bier zijn.

Prijsstijging van bijna 200%

Tja, we zijn fucked. Uit de studie blijkt dat we in het ergste geval straks per persoon 39 goudgele rakkers minder drinken in een jaar. In bierland Ierland gaat het zelf zo ver dat de prijzen in een rampjaar met bijna 200 procent kunnen stijgen. Waarschijnlijk kunnen we er dus een flinke migrantenstroom bij verwachten.

Afkickjaartjes

Voor dit onderzoek hebben de wetenschappers drie onderzoeken bij elkaar gelegd. Een over het veranderende klimaat, een over hoe granen groeien bij warm weer en over de veranderende economie. Juist dat laatste is lastig te voorspellen. Wellicht pakt het allemaal dus niet zo rampzalig uit als gedacht. Mocht het wel zo gaan als voorspeld, dan is deze schaarste in bier er alleen in het jaar na het extreme weer. Op die afkickjaartjes na blijven de bierprijzen gemiddeld vrij stabiel en kunnen we blijven zuipen voor het leven.

Volkskrant

Reageer op artikel:
Onderzoek toont het grootste nadeel van klimaatverandering aan: bier wordt duurder
Sluiten