Tim Senders zet eenzaamheid onder jongeren op de agenda in podcast De Handleiding

22 okt 2023, 11:55 Interview
background graphic optie 3
Eenzaamheid, het klinkt misschien als een oude mensen kwaaltje en je denkt niet direct dat het op jou slaat. Helaas hebben we slecht nieuws, mensen uit jouw omgeving dealen namelijk ook met deze gevoelens. Meer dan een kwart van de jongeren heeft last van eenzame gevoelens en volgens de laatste cijfers van het CBS neemt het de afgelopen jaren alleen maar meer toe.
Tim Senders, die we kennen als DJ en presentator doet een sprong in het diepe door dit onderwerp aan te kaarten en bespreekbaar te maken. Het knappe van dit alles? Hij schetst niet alleen het probleem, hij biedt jou de juiste handvatten om het zelf aan te pakken. In dit interview laat Tim ons het achterste van zijn tong zien. ''Iedereen voelt dit wel eens, het hoort bij het leven.''

Podcast

Dat eenzaamheid een abstract begrip is, snappen wij ook wel. Toch maakt Tim het dankzij zijn handleiding knap duidelijk. Door in gesprek te gaan met Leslie Lodge, auteur van Eenzaam tussen Mensen en de openhartige Erik Bukkems, die ons mee neemt in zijn persoonlijke strijd met eenzaamheid ''Het is het pijnlijkste gevoel dat je niemand hebt om wat mee te ondernemen.''. Dat de podcast op het juiste moment komt en jongeren het nodig hebben blijkt maar weer, Tims handleiding stijgt de podcastlijst in en staat vandaag op nummer 26.
schermafbeelding 2023 10 20 om 095813
Foto: Instagram

Interview

Waarom gaat dit onderwerp jou aan het hart?
Ik heb zelf ook last gehad van eenzaamheid. Na een nare loop van omstandigheden, bekroop het mij een jaar of vijf, zes voor het eerst. Ik wilde overal bij zijn en zei op alles ja, daarin schoot ik mezelf volledig voorbij. Meerdere feestjes bezoeken op dezelfde avond, zorgt ervoor dat iedereen dacht dat ik overal geweest was, terwijl de kwaliteit van het contact er alleen maar op achteruit ging. Het voelt ook een beetje paradoxaal om zoveel mensen om je heen te hebben en je toch eenzaam te voelen. Dat deed mij realiseren dat er waarschijnlijk nog veel meer jongeren dit gevoel met mij delen.
Praat je daarom zo makkelijk over deze gevoelens?
Ja, ik praat nu sowieso makkelijker omdat er een zekere afstand tussen mij en het onderwerp zit. Daarnaast is het heel belangrijk dat het wordt aangekaart. Toen ik mij er meer in ging verdiepen kwam ik erachter dat er verschillende soorten eenzaamheid zijn en het probleem tweeledig is. Het ligt niet alleen aan de omgeving, maar ook juist bij jezelf. Hoe kwetsbaarder je je opstelt en hoe meer je het bespreekt, hoe beter het te handelen is. Ook is het een taboe, omdat mensen bepaalde verwachtingen hebben bij eenzaamheid en het koppelen aan je sociale skills.
Even terug naar de kern, waar komt het nou vandaan?
Allemaal willen we de ideale baan, perfecte partner, leukste vrienden en elk weekend moet er uit zien als één groot feest. Dat is gewoon niet de realiteit. Dat is wel iets waar veel jongeren zich in kunnen verliezen, omdat zij denken dat ze er als enige het gevoel hebben dat ze dit niet hebben. Dit beeld wordt ook nog eens enorm versterkt door sociale media.
Jij hebt zelf boven aan je Instagram een post gepind waar het even niet zo lekker ging, is dit een doordachte keuze?
Ja zeker, het zit mij soms ook wel dwars ik doe er net zo hard aan mee en deel alle geluksmomenten. Als je me niet kent en door mijn profiel scrolt, heb je natuurlijk het idee dat ik het perfecte leventje lijdt, enorme bossen aan vrienden en lekker draaien in de weekenden. Met dit bericht wil ik dat een beetje relativeren en laten zien dat Instagram niet het echte leven is.
De podcast zit vol met goede tips, welke wil jij ons nog extra mee geven?
Ten eerste; ga je verdiepen, boeken lezen en op onderzoek uit! Jouw omgeving kan het gevoel niet wegnemen, maar wel helpen. Geef aan waar je behoefte aan hebt en toon oprechte interesse in elkaar. Daarnaast moet je aan de bak met jezelf. Ik sport drie keer per week, eet gezond en heb een lekker ritme, dit zorgt ervoor dat ik lekker in mijn vel zit en weerbaar ben voor tegenslagen.
Je op allemaal nieuwe vriendschappen storten, lijkt misschien een oplossing, maar kwantiteit zorgt absoluut niet voor kwaliteit. . Ga niet op mensen lijken, omdat je bij ze wil horen, ga op zoek naar mensen die bij jou passen.
Jij bent zelf natuurlijk mega toegankelijk, maar hoe zorgen andere jongeren ervoor dat ze een aanspreekpunt zijn voor vrienden?
Ik ken dit, ik vond het ook jaren lang lastig mezelf kwetsbaar op te stellen. Soms weet je het antwoord niet, maar ook dat is oké. Je weet niet alles. Dankzij het boek Socrates op Sneakers heb ik geleerd dat je het aller best een luisterend oor kan bieden zonder aannames te doen.
Wat kunnen we verder verwachten van De Handleiding?
We willen studenten meer handvatten bieden over zaken waar zij mee rond lopen, van zelfbeeld tot prestatiedruk. We moeten de handleidingen eigenlijk nog vormen aan de hand van deze problemen en daarom zijn wij met veel studenten in gesprek. Als jij dit leest en met dingen worstelt, neem dan contact met mij op. Ik maak met alle liefde iets om jullie te kunnen helpen.
Veel meer tips en een fijn en openhartig gesprek? Luister hier de podcast: De Handleiding .
Delen met
Ook interessant