Emma de Thouars is onze favoriete vrouwelijke Instagram-kok

Asian food for the win! Dat weten we allemaal. Maar Emma de Thouars weet dat als de allerbeste. Dagelijks verblijdt zij ons met water-in-de-mond-achtige filmpjes van de meest verrukkelijke gerechten uit het culinaire Verre Oosten. Ze verzilvert haar status als Aziatisch expert met haar eerste kookboek: Amazing Asia. Tijd voor een goed gesprek waar je maag geheid van gaat knorren: “Een hap witte rijst vind ik al een van de lekkerste dingen die er is.”

Waar Vjeze Fur onze lievelings Instagram-chef  is onder de mannen, daar gaat Emma de Thouars er vandoor met de award voor favoriete vrouwelijke Instagram-kok. Van goddelijke Taiwanese gefrituurde kip tot hemelse (zelf gevouwen, of course) dumplings. Het is dagelijkse kost in het knusse keukentje van Emma. Mijn liefde voor Aziatisch eten is eigenlijk begonnen bij mijn liefde voor rijst. Toen ik vijf was at ik al een bak rijst met geraspte kaas erover. Dat was toen echt mijn lievelingseten. Tijdens mijn reis door Azië ben ik helemaal verliefd geworden op de verschillende keukens.”

Emma de Thouars Amazing Asia
Emma met een bakje Asian food in haar handen = een blije Emma.

Babi pangang

Een jaar lang reisde ze door de parels van Azië. Ze begon in China, waarna ze dertien landen heeft bezocht. “De Chinese keuken en ik was liefde op het eerste gezicht. Juist omdat die keuken in Nederland niet goed begrepen wordt. In Nederland wordt er bij de Chinees gedacht aan babi pangang en foe yong hai, maar de Chinese keuken heeft daar niks mee te maken. Dat zijn allemaal gerechten die zijn aangepast op de Nederlandse smaak. In China alleen al zijn er 35 verschillende keukens. Maar er is wel verandering zichtbaar. Zo zie je dat de Sichuanese keuken bezig is met een opmars. Héél pittig, haha. Je kan dus niet de hele Aziatische keuken over een kam scheren. Doordat ik van alles laat zien probeer ik het toegankelijk te maken voor mensen.”

“Ik eet zes keer per week Aziatisch”

Nog even over rijst, de heilige witte korrel in het leven van het keukenfenomeen. “Ik gebruik altijd pandanrijst. Dat heeft de perfecte textuur, een neutrale smaak voor toch aromatisch waardoor het goed bij alles past, maar ook lekker is op zichzelf. Ik kan ook prima ontbijten met gebakken rijst. Eitje erbij, helemaal lekker. Je moet trouwens nooit rijst uit een kartonnen doos of pak kopen. Kilozakken in plastic zijn altijd lekkerder. Ik heb ooit een rijsttest gedaan en twaalf verschillende soorten geproefd. Bij de toko is het véél lekkerder. Dan heb je altijd betere kwaliteit. Waarvan akte.

Taiwan

Sowieso zit de goedlachse thuischef boordevol supertips. Waar je in Azië moet eten, bijvoorbeeld. “Je moet altijd op straat eten. Als het even kan op plastic krukken op een plek waar veel locals zitten. Als er ergens een rij staat moet je daar ook in gaan staan. Kijk wat andere mensen op hun bord hebben, constateer of ze er gelukkig uitzien en wijs aan dat jij dat ook wil. In de taxi of hostels vraag ik altijd naar tips waar ze eten en wat ze dan bestellen.” Chinees, Indonesisch, Thais… de smulpapen van deze aardbol zitten gebakken in Azië. Een land dat op Emma die diepe indruk heeft gemaakt is Taiwan. “Er heerst daar een geweldige eetcultuur die heel erg onderbelicht is. Streetfood is sowieso groot in Azië, maar je hebt in hoofdstad Taipei tientallen verschillende night markets. Mensen eten sowieso de hele dag door. Iedereen is de hele dag lekker bakjes naar binnen aan het werken. Noedels, rijst, dumplings, bao buns, noem het allemaal maar op. Verder heb je een hele mooie natuur, stranden, vette steden, lieve mensen, onwijs goedkoop en is het nog niet zo toeristisch en een redelijk klein land. In twee weken kun je het hele land zien. Ik noem het altijd China Light. Een van mijn lievelingslanden ter wereld. Echt een hidden gem.”

Emma de Thouars Amazing Asia
Je kan Emma niet gelukkiger maken dan met een bakje dumplings uit het knuistje.

Op naar Taiwan dus. Tot die tijd kunnen we dankzij het prachtige kookboek van Emma lekker zelf in de keuken proberen om Taiwanese gefrituurde kip in elkaar te flansen. “Het geheim is dat je de kip in maizena of in rijstbloem wentelt, daardoor wordt het korstje van de kip lekker crunchy. En altijd kippendij filet gebruiken hè, dat is mals en kun je gewoon zonder bot kopen. Je hoeft echt niet een hele kip te gaan uitbenen.” Het is een van de lekkernijen die te vinden is in Amazing Asia. Wat kunnen we er nog meer in vinden? “Er staat geen pad thai en sushi in. Het is mijn lievelingseten, dus gecureerd door mij. Het is allemaal best wel comfort food, maar ik hoop mensen te verrassen. Ik wil het in elk geval lekker toegankelijk maken. Iedereen die bereid is om een bezoekje aan de toko te brengen, kan deze recepten maken.” Het heeft haar ook op Instagram flink populair gemaakt. De hele dag door krijgt ze berichten van mensen die uit het boek koken of vragen stellen. “Welke rijst ze moeten kopen, of ik nog restauranttips hebt en wat mijn favoriete toko’s zijn. Verder grappige dingen, zoals jongens die me proberen te versieren en vragen wanneer ik een keertje voor ze ga koken. Daar ben ik alleen nog nooit op ingegaan. Misschien moet ik dat eens doen.”

Blije vrienden

Voor het boek heeft ze vier maanden lang intensief recepten heeft getest, tot grote vreugde van haar vrienden. Die sowieso maar wat blij zijn met Emma als vriendin. “Naast dat ik natuurlijk een geweldige persoonlijkheid heb, hoeven zij nooit te koken. Als ze kunnen kiezen om uit eten te gaan of bij mij te eten, willen ze altijd bij mij. Voor mijn boek moest ik achttien recepten per dag op de foto zetten. Dan had ik een lijstje met wie wanneer een bakje eten mocht komen halen. Aan het einde van de dag stonden er vijf mensen met bakjes voor de deur. Die waren in de zevende hemel. En het is natuurlijk zonde om weg te gooien. In Azië kan ik elke dag rijst eten, maar tijdens deze dagen heb ik pizza besteld omdat het Aziatische eten me zowaar de neus uitkwam. Maar dat is alleen als ik zoveel kook op een dag hoor. Normaal gesproken kook ik toch wel zes keer per week Aziatisch.”

Instagram-famous, een eigen kookboek. What’s next? “Een eigen kookboek is wel echt een droom die is uitgekomen. Een eigen restaurant? Nééé. Veel te hard werken. Ik vind het veel leuker om achter mijn laptopje dingen te bedenken. Ik wil zeker verder met kookboeken maken en verder recepten ontwikkelen en voor tijdschriften schrijven. Ik wil gewoon lekker doorgaan waarmee ik bezig ben en dat uitbreiden. Ik wil de Aziatische foodexpert van Nederland worden.”

Meer van Emma? Volg haar op Instagram (dikke toptip!). Verder kun je hier het kookboek Amazing Asia van Emma de Thouars bestellen.

https://www.instagram.com/p/CFEbTezFe8n/

Toko tips van Emma

Kant-en-klare Pekingeend uit de vriezer
Zo’n eend kost een tientje en als het goed is liggen de flensjes ernaast in het vriesvak. Zelf Pekingeend maken is wat mij betreft onbegonnen werk (je bent er 2 dagen mee bezig) en deze hoef je alleen maar even in de oven te doen. Zorg wel dat je hem goed uitvouwt, waardoor al het vel aan de bovenkant ligt. Hoisin of pruimensuaus erbij, komkommer en bosui en je bent good to go.

Stoombroodjes uit de vriezer
Deze heb ik áltijd in huis, in alle soorten en maten. Je hebt ze met vlees erin – een soort bapao – maar ik heb vooral altijd de zoete varianten in huis. Met custard in het midden of met pandan erdoorheen. Je kunt ze stomen of oppiepen in de magnetron en dan heb je altijd een heerlijk toetje in huis.

Bier!
Bij de meeste toko’s hebben ze Aziatische biertjes staan, van Chinees tot Thais tot een Indonesische Bintang. Hoe leuk om een ijskoud biertje te drinken bij het eten dat je uit dat land hebt gekookt?

Credits

Tekst: Chris Riemens
Foto’s: ByStudioMasha

Reageer op artikel:
Emma de Thouars is onze favoriete vrouwelijke Instagram-kok
Sluiten