De laatste tijd zie je steeds meer bronzen horloges opduiken. Drijven we langzaam weg van de standaard stalen en zilveren horloges? Het bronzen materiaal werd vroeger vooral gebruikt voor nautische toepassingen en duikershorloges, en heeft nu zijn weg gevonden naar de modewereld. Maar waarom is het ineens zo populair?
Brons heeft altijd al een stoere uitstraling gehad, en dat trekt mannen aan die iets anders willen dan de gebruikelijke zilveren of stalen horloges. Wat het interessant maakt, is dat brons na verloop van tijd een patina krijgt, waardoor je horloge er steeds meer 'gedragen' uitziet. Dit geeft het een karakteristieke look die je niet krijgt van een staal- of goudkleurig horloge. Maar niet iedereen is fan van die verouderde uitstraling. Het is maar net of je van die ruige vibe houdt.
De populariteit van bronzen horloges heeft vooral te maken met het feit dat ze zich onderscheiden van de massa. Brons heeft altijd al een link gehad met de zee en avontuur, omdat het oorspronkelijk werd gebruikt voor nautische toepassingen en duikershorloges. Het materiaal heeft van nature een ruige, robuuste uitstraling die perfect past bij het idee van een horloge dat onder water kan worden gedragen, en dat spreekt mannen aan die een stoere look zoeken.
Bronzen horloges hebben een bepaalde charme, maar ze zijn niet voor iedereen. Je kan bijvoorbeeld niet houden van de versleten look. Als je iemand bent die liever een horloge heeft dat altijd strak en nieuw blijft, is brons misschien niet de beste keuze.
Hoewel grote luxe merken als Rolex en Audemars Piguet geen bronzen horloges aanbieden, springen merken als Tudor, Panerai en Hamilton wel in op de trend. En nee, deze horloges zijn niet goedkoop, maar ze zijn zeker goedkoper dan hun gouden broertjes van de grotere merken.