Als je dacht dat je leeftijd een vast gegeven was, een feit, dan heb je het mooi mis. De manier waarop een leeftijd bepaald wordt, kan nog van land tot land verschillen. Wisten wij ook nooit, maar het schijnt toch echt zo te zijn. In Zuid-Korea hadden ze zelfs meerdere manieren om het te bepalen. Dat zorgde toch voor wat onduidelijkheid en daarom passen ze het systeem aan. Resultaat? Ze worden allemaal een stuk jonger. Zuid-Koreanen worden jonger
We horen de vragen door je hoofd gieren. Is niet erg, we leggen het even voor je uit. In Zuid-Korea hadden ze tot vandaag drie methoden. Bij de meest gebruikte ben je bij je geboorte 1 jaar en daar komt een jaar bij tijdens iedere jaarwisseling, op 1 januari dus. Zo kan een baby die in december geboren wordt, binnen een maand 2 zijn.
Dan hebben ze ook nog een methode waarbij je bij je geboorte wel 0 bent, maar ook dan verjaar je op 1 januari. Tot slot hebben ze gewoon de methode die wij gebruiken. Alle drie door elkaar lijdt dat natuurlijk tot verwarring en daar zijn de Koreanen nu klaar mee. Ze namen in december een wet aan waarin staat dat vanaf nu gewoon de internationale methode wordt gebruikt.
Problemen opgelost
Daarmee worden er veel Koreanen vandaag een stukje jonger, sommigen zelfs twee jaar. Zo kunnen er praktische problemen worden voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een bijsluiter waarin staat dat kinderen onder de vijf maar een halve dosering mogen. Dan wordt het ingewikkeld.
Toch zul je in een kroeg toch echt even het ID-bewijs moeten checken van een chick als je benieuwd bent naar haar leeftijd. Voor Zuid-Koreanen zelf is de sociale leeftijd, die eerste methode, namelijk heel belangrijk. Als je het ze vraagt zullen ze hoogstwaarschijnlijk die aanhouden. Alleen op hun paspoort verandert er nu iets.