Voor de kust van Sicilië is op maandag 19 augustus een luxe zeiljacht gezonken met aan boord de 'Britse Bill Gates', Mike Lynch. Na een negen jaar durende rechtszaak werd daar een overwinningsfeest gevierd. Op het moment van schrijven is er onder de 22 passagiers minstens één dode te betreuren. Dezelfde dag werd in Cambridgeshire Lynch's ex-compagnon, Stephen Chamberlain, doodverklaard na een flinke aanrijding.
Het moest een dag zijn waarbij de champagnekurken om de oren vlogen en er genoeg kaviaar aanwezig was om een volledig Brits staatsbanket te voeden. Dit liep echter anders en de 56 meter lange Bayesian werd rond 04:00 getroffen door een zware storm. Volgens de schipper van een naburig schip, Karsten Bonner, werd de mast van het schip gegrepen door de storm. Hierna is het schip vermoedelijk stuurloos geraakt en vervolgens gekapseisd.
Nadat schipper Karsten het zeiljacht had zien kapseizen, werd de hemel verlicht door een noodsignaal. Deze vuurpijl leidde naar het reddingsvlot van de Bayesian. Hierop bevinden zich vijftien opvarenden. Deze werden niet snel hierna door de Italiaanse kustwacht opgepikt. Op het moment van schrijven zijn er nog zes mensen vermist en is er een dode te betreuren. De overleden passagier is privéchef Recaldo Thomas.
Sinds maandagavond is een speciaal duikteam uit Rome ingevlogen om de overige passagiers te redden uit het jacht. Volgens onze Belgische collega's van VRT News zijn de vermisten Mike zelf, zijn 18-jarige dochter Hannah, advocaat Chris Morvillo en voorzitter van de Morgan Stanley Bank Jonathan Bloomer. De identiteit van de twee andere vermisten is nog onbekend.
De 'Britse Bill Gates', zoals hij in de Engelse pers wordt genoemd, was in 1996 mede-oprichter van het softwarebedrijf Autonomy. Deze techonderneming deed het erg goed. In slechts vijftien jaar tijd werd het bedrijf miljarden waard. Mike vond het in 2011 dan ook wel welletjes en verkocht de onderneming aan het nog grotere Hewlett-Packard, beter bekend als HP. Het bedrijf werd overgenomen voor ruim 10 miljard keiharde euro's. Zelf hield Lynch hier een kleine 800 miljoen euro van over. Zijn compagnon, Stephen Chamberlain, ongeveer hetzelfde. Dit succes was echter van korte duur, want in 2012 verschijnen de eerste donkere wolken boven het hoofd van de techmiljardair. HP blijkt na nog geen twee jaar een kat in de zak te hebben gekocht. Autonomy is niet 11 miljard dollar, maar 2,2 miljard dollar waard.
Zoals je kunt verwachten is HP allesbehalve blij met deze aankoop. Om Lynch letterlijk en figuurlijk te laten dokken, wordt deze zaak naar de rechtbank gebracht. De enorme aankoopsom voor Hewlett-Packard is tot stand gekomen door de creatieve boekhouding van Lynch's personeel beweren ze. Winst en omzet werden volgens HP enorm opgeblazen. Zo verkocht Autonomy – onder Lynch en Chamberlain – hardware met verlies aan klanten. In de boekhouding stond dit daarentegen vermeld als de verkoop van een licentie op de software die Autonomy levert. Met als gevolg dat er een winstgevend cijfer in de boeken van Autonomy terechtkwam.
Lynch weigert daarentegen HP te compenseren. Hij verwijt het bedrijf dat ze beter onderzoek naar de boekhouding hadden moeten doen. Hewlett-Packard was in de optiek van Mike te gretig. Volgens 'de Britse Bill Gates' hadden de financiële mensen bij HP in totaal slechts zes uur online gekletst over de overname en de financiën van Autonomy. Hierna werd het tikkie gestuurd van 11 miljard dollar en de overname rondgemaakt. Dat het financiële beeld achteraf niet blijkt te kloppen kun je Autonomy niet kwalijk nemen, meent Lynch.
Naast de gestarte rechtszaak tegen Lynch en diens compagnon Stephen Chamberlain, krijgt HP ook zelf een rechtszaak aan de broek. Boze aandeelhouders kloppen op de deur van HP en vragen zich af waarom het bedrijf ineens 8 miljard dollar minder waard is. Onder andere de Nederlandse pensioenbelegger PGGM klaagt HP aan. Hewlett-Packard compenseert uiteindelijk en komt met 100 miljoen dollar over de brug.
Gedurende het proces houden zowel Lynch als zijn zakenpartner Chamberlain vast aan hun verhaal. Zij leggen ze de schuld bij HP. De Britse rechter gaat daar echter niet in mee en veroordeeld beiden voor fraude. De rechter vindt dat Autonomy voorafgaand aan de verkoop, tegen beter weten in, de omzet en winst van het softwarebedrijf heeft opgeblazen. Lynch en Chamberlain worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hier hangt ze een gevangenisstraf van ruim 20 jaar boven het hoofd
In het land van de onbegrensde mogelijkheden valt het kwartje voor Autonomy daarentegen de goede kant op. Chamberlain en Lynch worden eerder dit jaar vrijgesproken. Daarnaast verliest HP in Engeland ook. Een schadeclaim van 5 miljard dollar wordt door de rechter gezien als buiten proportioneel. Reden genoeg voor een feestje. Om te vieren dat de rechtszaak eindelijk voorbij is en wordt er een feestelijke afsluiting georganiseerd op het privéjacht van Mike.
Lang hebben zowel Chamberlain als Lynch niet kunnen genieten van de vrijheid. Lynch en zijn inner circle – waaronder zijn advocaat en de vermiste bankier – zijn op het moment van schrijven vermist in de wateren rondom Sicilië. Chamberlain was niet op het feestje aanwezig, maar aan het joggen in Engeland en wordt hier doodgereden door een auto.