Saoedi-Arabië is helemaal klaar om het WK 2034 te organiseren. Ja, je hoorde het goed. Het is niet omdat ze het bod hebben gewonnen, het is omdat Australië zich heeft teruggetrokken. Kunnen we, voordat we op alle details ingaan, even de tijd nemen om ons voor te stellen hoe een WK in Saoedi-Arabië eruit zou zien? Nadat we het afgelopen WK hebben kunnen aanschouwen vanuit Qatar, is nu een ander discutabel land aan de beurt en dat is een rijk in het Midden-Oosten, Saoedi-Arabië.
Australische afhakers
Maar waarom trok Australië zich terug? Nou, het lijkt erop dat ze hun redenen hadden. De Australische regering en de Australische voetbalbond hebben gezamenlijk besloten hun bod op het WK 2034 in te trekken. Dat blijkt uit een statement van de FA, de Australische voetbalbond. Het land wil nu inzetten op de Azië Cup voor vrouwen in 2026 en het WK voor clubs van 2029.
New sheriff in town
Nu Australië buiten beeld is, komt Saoedi-Arabië naar voren als de enige kandidaat om het toernooi te organiseren. En de FIFA, het internationale voetbalbestuur, knikte goedkeurend. De bereidheid van Saoedi-Arabië om het evenement te organiseren speelde een cruciale rol bij deze beslissing.
Saoedi-Arabië en grootschalige sportevenementen
Nu is het organiseren van een WK geen appeltje eitje. Het vereist een enorme ontwikkeling van de infrastructuur, de bouw van stadions en een uitgebreide planning. Maar Saoedi-Arabië is niet nieuw in de wereld van het organiseren van grote sportevenementen. De afgelopen jaren hebben ze met succes andere internationale toernooien georganiseerd, zoals de Grand Prix van Saoedi-Arabië in de Formule 1, dus ze hebben enige ervaring op zak. Meest recent nog werd in Riyad, de hoofdstad, de titanenstrijd tussen zwaargewichten
Tyson Fury en Francis Ngannou uitgevochten. Dit gevecht ging over miljoenen en miljoenen euro’s.
Aan toewijding geen gebrek
Bovendien heeft het Koninkrijk zwaar geïnvesteerd in de sportinfrastructuur en heeft het ambitieuze plannen voor de toekomst. Ze werken aan het bouwen van stadions van wereldklasse en het verbeteren van transport- en accommodatiefaciliteiten. Met deze toewijding is het duidelijk dat ze de verantwoordelijkheid serieus nemen.
Kortom, het opzij stappen van Australië heeft de weg vrijgemaakt voor Saoedi-Arabië om de grote taak op zich te nemen om het WK van 2034 te organiseren. Het is best een big deal te noemen en wij zijn best benieuwd hoe ze het eraf gaan brengen. Zeker nadat er op het WK van 2022 veel commotie is ontstaan omtrent mensenrechten, persvrijheid den discriminatie.