De olifant, hij struint door de jungle en over de savanne van Afrika en Azië. Hij is voor niemand bang, dat heeft 'ie zonder iets van een skill eigen gemaakt. Het is hun formaat wat ze boven aan de keten zet. Inderdaad, niet de leeuw maar de olifant heeft het voor het zeggen met zijn reusachtige lichaam. We hebben wat interessante en grappige feitjes over dit veel te toffe en reusachtige wezen voor je op een rij gezet.
Je krijgt zulke oren toebedeeld en dan heb je je voeten nodig om te horen? Het is echt zo, olifanten hebben blijkbaar niet genoeg aan hun gigantische oren. Ze kunnen beter via hun voeten geluiden met een lage frequentie verzenden en ontvangen. In hun voeten zitten namelijk zes vergrote oor beenderen en gevoelige zenuwuiteinden die trillingen opvangen. De olifant stampt niet om herrie te maken maar om andere olifanten, op kilometers afstand, te kunnen waarschuwen of roepen. Dit alles is ontdekt door Caitlin O'Connell-Rodwell, een bioloog die gestudeerd heeft aan Stanford University.
Mag ook wel met twee gigantische oren en vier reuze voeten die allemaal signalen opvangen! Wij mensen onderzoeken olifanten al heel wat jaartjes en hebben veel over deze reuzen geleerd. We realiseren ons alleen niet zo goed dat dit andersom ook het geval is. De olifant heeft veel over ons geleerd door ons te observeren. In een onderzoek naar de olifanten lieten ze twee geluidsfragmenten horen van twee verschillende groepen. Het ene fragment was van een groep stropers, het andere fragment was van een groep willekeurige mensen. De groep stropers kreeg een defensieve reactie waarbij de olifanten samenkwamen om elkaar te beschermen. De andere groep mensen kreeg weinig tot geen reactie. Wat een slimme beesten.
Ondanks hun rimpels denken deze stampvoeten toch wel aan hun tedere huidje. Olifanten kunnen namelijk behoorlijk verbranden en gebruiken dus modder als zonnebrand. Hun speelkwartier in de modder heeft dus een ander doeleind dan wij denken.