Spanje won dit EK alle zeven wedstrijden. De absolute winnaar, dat moeten we ze nageven. Na het maken van een recordaantal doelpunten - vijftien maar liefst - en in de groepsfase geen enkel doelpunt te hebben geïncasseerd, hebben zij het EK afgesloten met het winnen van de Europese titel na de wedstrijd tegen Engeland. Maar wat wint de EK-winnaar eigenlijk naast eeuwige roem en een bierdouche?
De grote winnaar van het toernooi krijgt in ieder geval een lekker zakcentje mee naar huis. De Europese voetbalbond (UEFA) heeft het prijzengeld voor de EK-winnaar namelijk vastgesteld op een bescheiden 10 miljoen euro. Dat bedrag komt nog boven op de andere leuke verdiensten die de teams tijdens het toernooi hebben verzameld. Niet verkeerd, toch?
Naast die hoofdprijs, valt er gedurende het toernooi nog meer te verdienen. Elk team dat überhaupt de moeite heeft genomen om op te komen dagen, krijgt al een startpremie van 9,25 miljoen euro. Voor elke overwinning in de groepsfase krijgen ze nog eens 1,5 miljoen euro extra en voor een gelijkspel 750.000 euro. Kwartfinale gehaald? Hoppa, nog eens 3,25 miljoen euro in de pocket. De halve finale levert 5 miljoen euro op. Nederland heeft bijvoorbeeld al meer dan 18 miljoen euro bij elkaar geschoffeld. Toch een leuk bedrag om de zomer mee door te komen. Mocht een team het toernooi ongeslagen winnen, dan kan het totale prijzengeld oplopen tot een indrukwekkende 34 miljoen euro. Dat wordt een lekkere zomer voor het Spaanse voetbalteam.
Winning every game at #Euro2024 will earn over 28 million Euros in prize money. After the group stage, only Spain has the chance to pull off a perfect tournament if they go all the way 🇪🇸https://t.co/XAgRpe3UX0 pic.twitter.com/jfqS4MM5yh
— Ryan Soares (@ryandsoares) June 27, 2024
Het gaat duidelijk niet alleen om de eer, maar ook voor die smakelijke geldprijs die de voetbalbonden kunnen gebruiken om hun sport verder te ontwikkelen. Het winnen van het EK zou een enorme boost zijn voor hun voetbalprogramma's en kan bijdragen aan toekomstige successen op internationaal niveau. En laten we eerlijk zijn, het recht om jezelf en je land de komende vier jaar Europees Kampioen te noemen, is ook niet mis.