Dit is waarom er geen troostfinale wordt gespeeld op het EK

jul 11 , 10:55 Entertainment
schermafbeelding 2024 07 11 101827
Het is een harde klap voor Oranje. We verliezen gisteravond de halve finale tegen Engeland met 2-1. Wij zijn er nog steeds ziek van, maar de spelers kunnen direct de koffers pakken. Geen troostfinale, geen derde plaats om voor te strijden. In tegenstelling tot het WK, waar de verliezers nog één laatste kans krijgen om te een soort erewedstrijd te spelen, houdt het EK er een andere filosofie op na. Waarom? Omdat de UEFA simpelweg een andere keuze heeft gemaakt dan de FIFA.
Uiteraard zijn we het er allemaal over eens dat we een waardeloze scheidsrechter hadden. En als je de online platformen zie je reacties als 'The Dutch got robbed' en 'Undeserved for England' overal. De kritiek op de scheidsrechter en ook de VAR is gigantisch. Helaas hebben we daar helemaal niks aan en kunnen we dat niet terugdraaien. Onze Oranjedroom spat opnieuw uiteen. Maar waarom spelen we geen wedstrijd voor de 3e plek?

Troostfinale 1980

De laatste keer dat er een wedstrijd om het brons werd gespeeld op een EK, was in 1980. Tsjecho-Slowakije won toen na strafschoppen van Italië. Vier jaar later, in 1984, was de troostfinale al verdwenen. De UEFA besloot toen dat de spelers al genoeg wedstrijden hadden gespeeld. Die beslissing is nooit meer aangepast. Simpel en doeltreffend: geen extra wedstrijd, geen brons. Ook omdat ze merkte dat ze wedstrijd zelden aantrekkelijk was, omdat spelers niet meer alles gaven.

FIFA altijd brons

Bij de FIFA denken ze daar anders over. Sinds 1934, toen Duitsland met 3-2 won van Oostenrijk, is er op ieder WK een wedstrijd om het brons geweest. Nederland heeft deze troostfinale twee keer gespeeld: in 1998 verloren we met 1-2 van Kroatië en in 2014 wonnen we met 0-3 van gastland Brazilië. En hoewel die derde plaats vaak als een mooie prestatie wordt gezien, is niet iedereen fan. Om eerlijk te zijn, was die van 2014 ons geheugen alweer een beetje ontschoten.
Louis van Gaal, de bondscoach in 2014, vond het maar niets. Na de uitschakeling tegen Argentinië zei hij: 'Die troostfinale heeft niets met topsport te maken. Dat doe je misschien bij de jeugd, maar niet bij zo'n groot toernooi.' En hij is niet de enige die kritiek heeft geuit op de strijd om het brons. Maar voor de FIFA is dat (nog) geen reden geweest om het duel te schrappen.

Dus nu?

Voor Nederland betekent de nederlaag tegen Engeland een abrupt einde aan het EK-avontuur. Geen extra wedstrijd, geen kans op een bronzen medaille. Verlies betekent direct naar huis. En misschien is dat maar beter ook. Wij zijn er echt ziek van en zitten echt niet te wachten op zo'n troostfinale. Jullie wel? Koeman heeft al gemeld dat die blijft en focust zich op het volgende WK. Hopelijk wordt dat ons jaar. Aan de fans zal het in ieder geval niet liggen, want ook dit jaar hebben we weer de harten van alle mensen over de wereld veroverd met onze Oranje-gekte.
Delen met
Ook interessant