Dit is de waarde van een gouden medaille op de Olympische Winterspelen

feb 07 2022, 20:00 Entertainment
37360738065 2eb998f6af b
Onze Nederlandse sporters zijn de Olympische Spelen in Beijing ijzersterk begonnen. Vanochtend won Irene Wüst alweer de tweede gouden medaille. Maar wat is nu eigenlijk de waarde van een gouden medaille op de Olympische Spelen?
Natuurlijk is na al het harde werken een medaille pakken al een prachtige beloning. Echter zullen de sporters het ook totaal niet vervelend vinden dat hun goud komt met een financiële meevaller. Met een gouden medaille mag je als Nederlander €30.000 op je rekening bijschrijven. Bij een eventuele tweede keer goud kan je rekenen op €20.000 en voor een derde gouden plak staat een beloning van €10.000. Tot slot leveren zilver (€22.500) en brons (€15.000) ook nog een leuk geldbedrag op. Sporters die in een groep goud winnen moeten het geld wel met elkaar delen. Helaas voor de sporters moet er nog wel gewoon belasting betaald worden over deze bedragen. Dit wordt allemaal als inkomsten gezien en dus ook zo belast. Wanneer een sporter dus in de bovenste schaal terecht komt moet hij 49,5% belasting betalen.

Rest van de wereld

In Nederland kan er dus ook daadwerkelijk geld verdient worden met het Olympisch eremetaal. Dat is echter lang niet in alle landen zo. In Groot-Brittannië en Zweden krijg je echter helemaal geen bonus. Lijnrecht daar tegenover staan landen zoals Turkije en Hongkong. In Hongkong kan je als winnaar van een gouden plak namelijk op ruim een half miljoen euro rekenen. Overigens won zowel Turkije als Hongkong nog nooit een medaille op de winterspelen. Om in alle cijfers wat duidelijkheid te scheppen zie je hieronder voor welk land je als wintersporter het liefste uit komt.

Fysieke waarde van een gouden medaille

Naast de bonus die de sporters krijgen is de medaille zelf natuurlijk ook nog geld waard. Dit zal alleen een stuk minder zijn dan je misschien zou verwachten. Ze zijn namelijk voor meer dan 90% gemaakt van zilver, en slechts bedekt met een dun laagje goud. Volgens NBC zijn de gouden medailles van Beijing iets meer dan $750 waard. Dat komt neer op een slordige €650.
Delen met
Ook interessant