Ons favoriete feestje is weer voorbij: dat kan natuurlijk alleen maar ADE geweest zijn. En wat hebben we genoten. Duizenden artiesten hebben hun talent laten zien en nog meer muziekliefhebbers van over de hele wereld kwamen naar Amsterdam om deze dance-vijfdaagse met eigen ogen te bewonderen. Maar laten we een van de belangrijkste factoren niet vergeten waardoor dit evenement zo’n groot succes is. Je staat er misschien zelf niet snel bij stil, maar heel ADE was niet mogelijk geweest zonder indrukwekkende podia en de bijbehorende lichtshows. Wat komt hier allemaal bij kijken? Daarover gaan we in gesprek met Harold Reurink.
Een podium neerzetten klinkt eigenlijk heel erg simpel, alsof je een eettafel uit de keuken even verplaatst naar een leeg veld waar straks 30 duizend man staan te dansen. Maar zo simpel is het niet, en dat willen we je graag duidelijk maken.
Zonder podium geen performance
We spreken met Harold Reurink, voormalig amateur-dj en CTO van Innodeck Floorsystems, die meer vertelt over de metaaltechnologie op festivals en alles wat nodig is voor een veilige constructie. Zijn bedrijf maakt podia en tribunes voor de entertainmentbranche. “Een goed podium zie je niet, maar zonder podium is er geen performance” zegt Harold. Waar we eigenlijk dus nooit zo bij stilstaan is zo ontzettend belangrijk om de dingen te kunnen blijven doen die we leuk vinden. Anders hadden we nooit naar de ADE-feesten kunnen gaan zoals we dat nu hebben gedaan.
Tribune
Neem ook eens een voetbalwedstrijd van je favoriete club als voorbeeld. Ja, je wil natuurlijk de volle 90 minuten lekker met een biertje op je kont kunnen zitten, maar wanneer er gescoord wordt dan is er niemand die braaf op z’n stoel blijft zitten. Volgens Harold is daarom berekend dat een tribune per m2 maar liefst 500 kilo kan dragen, terwijl op het moment zelf het tienvoudige weleens is voorgekomen. “Als dat niet veilig is, dan heb je gewonden” aldus Harold. Dus als jij afgelopen week hebt staan springen op je favoriete muziek, dan mag je blij zijn dat er experts op deze aarde rondlopen die wel effe voor ons hebben uitgezocht op welke tribune dat wel en niet kan.
Aan die experts is een steeds groter tekort. Daarom is Koninklijke Metaalunie, de grootste branchevereniging van de Nederlandse metaaltechnologiesector, de campagne “
Metaaltechnologie maakt je wereld” gestart om te laten zien dat metaaltechnologie je leven een stuk gemakkelijker, veiliger en mooier maakt. Innodeck Floorsystems een van de pareltjes die zijn aangesloten bij de bekende vereniging.
Totaalproject
Maar Innodeck en de overige 16000 leden van Koninklijke Metaalunie doen veel meer voor festivals dan simpelweg wat podia maken (niet dat dat nou zo simpel is). Want stel dat een artiest moet optreden op een podium dat drie meter hoog staat, zoals bij Pinkpop, dan moet natuurlijk ook alle benodigde apparatuur daar naartoe. Dat wordt bij een drumstel namelijk nog wel een dingetje. “Het is niet echt alleen een podiumdek: het zijn ook de onderconstructies, de leuningen, de trappen, de oprijplanken. Het is een totaalproject”.
Naast dat metaaltechnologie dus voor veel veiligheid zorgt, maakt dat het festival natuurlijk ook veel leuker. Want als jij naar een festival gaat om Reinier Zonneveld te kunnen bewonderen, dan is het ook wel leuk om hem daadwerkelijk te kunnen zien. En wat dacht je van al die vette lichtshows bij Tomorrowland? Die hebben we daar ook aan te danken.
Metaaltechnologie maakt je wereld
En laten we vooral alle andere aspecten niet vergeten waarin metaaltechnologie onmisbaar is, zoals in de gezondheidszorg, om jouw toekomstige huis te bouwen, voor die prachtige Ferrari waar je al zeven jaar voor aan het sparen bent en voor nog talloze andere dingen. De campagne “Metaaltechnologie maakt je wereld” leert ons dus eigenlijk dat metaaltechnologie heel belangrijk is, want bijna alles om je heen bevat wel iets van metaal.