Waarom voetbal en cokehandel hand in hand gaan

okt 14 2023, 16:01 Entertainment
schermafbeelding 2023 10 12 om 171925
Voetbal en drugs lijken niks met elkaar te maken te hebben, toch raken deze twee werelden op mysterieuze wijze vaak in elkaar verstrengeld. Want dat balletje trappen op de zondag meer oplevert dan een kale boterham, kunnen criminelen ook wel invullen. Voetballers raken verstrikt in het web van criminelen en lijken er niet meer uit te komen.
Het leven van een voetballer gaat sowieso niet altijd over rozen. In één klap steenrijk en bekend worden, kan naast financiële uitdagingen, volgens Ryan Babel gaat namelijk 7 op de 10 profvoetballers failliet binnen 5 jaar na het einde van hun carrière, ook mentale problemen met zich meebrengen. En als we het dan hebben over mentale problemen van profvoetballers, denken we aan Denzel Dumfries, hij is één van de weinige profvoetballers die hier open voor uitkomt en daarmee een taboe lijkt te doorbreken. Verder maken profvoetballers er regelmatig een potje van door niet genoeg te nemen met alleen hun voetbalcarrière. Bij deze onderwereldproblematiek, kijken we naar Arno van Leeuwen en Bob Schagen. Deze twee oud rechercheurs proberen op een vaderlijke manier de jonge Ajax-spelers voor het kwaad te behoeden.

Promes, Ihattaren en de rest

Het rijtje voetballers dat zichzelf in de problemen heeft gewerkt lijkt te groeien. Mohamed Ihattaren, stond sowieso al bekend als probleem voetballer, werd vorig jaar opgepakt. Niet alleen met de transfers en aanvullende voorwaarden ging het mis, ook zijn Porsche scheen in de fik te zijn gestoken en de banden met zware criminelen bleken sterker dan verwacht te zijn. Wesley Sneijder bood aan hem te begeleiden en weer op het juiste spoor te zetten, maar trok zich net zo snel weer terug. Ex-prof Kelvin Maynard werd achter het stuur vermoord wegens kilo's coke en een andere voetballer leende zijn auto uit aan vrienden uit de Diamantbuurt en kreeg hem doorzeefd met kogels terug.
Het ziekste voorbeeld vinden wij toch onze eigen Quincy Promes. Een tijdje terug stond hij nog linksbuiten bij Ajax, maar zijn snelle dribbel bleek niet genoeg. Door Justitie wordt hij namelijk gezien als investeerder in een mega cocaïnepartij. Omdat de politie hem al op het spoor was en zijn telefoon vanwege deze verdenkingen al op de tap stond, kon de politie hem zonder twijfel pakken toen hij besloot zijn eigen neef neer te steken.
We moeten er wel eerlijk bij zeggen dat niet alleen voetballers het bont weten te maken. Je zou het niet verwachten, maar aan de paardrijcommunity zitten ook wat haken en ogen. Daarnaast weten onze vechtersbaasjes het randje ook flink op te zoeken. Badr Hari liep voor zijn gevecht de showtrap af met een shirt van Gwenette Martha, één van de beruchtste drugsdealers die Amsterdam rijk is.
Komen we toch weer terug bij de voetballers. Want de naam Gwenette horen we vaker. Toen een rechercheur een aantal auto's van Ajacieden na trok, kwam hij erachter dat de zoon van deze topcrimineel ook in de auto van een Ajax-speler rond scheurde. De voetballers die het spoor bijster zijn, is trouwens niks nieuws, t ien jaar geleden zaten ze ook al verstrengeld in de onderwereld. Bij een feest in het Scheepvaartmuseum (tikkeltje ordinair als je het ons vraagt) zat er een gezonde mengelmoes van voetbalspelers en criminelen met elkaar in de VIP. Toen er een schietpartij met dodelijke afloop ontstond aan deze tafels, waren er spontaan een paar profs bij betrokken.

VIP tafels

Het Parool is hier een tijdje terug wat dieper ingedoken. De journalisten schetsen een aantal oorzaken. Ten eerste schieten profvoetballers als paddenstoelen uit de grond en worden zij vaak in één klap rijk. Een deel van de voetballers groeit op in volkswijken, waar een deel van de buurt belandt in de zware criminaliteit. De voetballers en jonge criminelen hebben dezelfde achtergrond en zeg nou zelf, je jeugdvrienden laat je niet zomaar in de steek. Als je dan ook nog eens opeens allebei bakken met geld gaat verdienen en elkaar weer tegenkomt in het nachtleven, is het cirkeltje rond. Daarnaast houden voetballers en criminelen er dezelfde levensstijl op na, dure feestjes, knappe vrouwen, liefde voor horloges en zieke auto's. Ook zien jonge voetballers het probleem van kleine deals niet altijd in, waarom zou je een oude bekende niet wat geld of een auto kunnen lenen? Tot slot is zo'n voorbeeldfunctie wennen. Voetballers hebben geen idee wat erbij komt kijken, zetten een grote bek op tegen de politie en spelen mee in clips van rappers die hun vervolgens één stap van de onderwereld afzetten.

Pubers

Arno en Bob maken zich hard voor het onderwijzen van de jonge spelers. Zij zien ook wel in dat de spelers nog pubers zijn en ze eigenlijk maar weinig te verwijten is. Het brein is pas op latere leeftijd volgroeid en alles komt pas net op ze af. Toch proberen de rechercheurs de spelers in spé met de neus op de feiten te drukken omdat ze in een unieke situatie zitten, Bob zegt hier het volgende over: "Iedereen kijkt naar ze, iedereen wil wat van ze en iedereen let op ze. Wij zijn er ook niet om ze te veroordelen. Pubers mogen fouten maken. We wijzen ze op de risico’s, punt.” In het interview met Parool leggen zij alles uit over hun zelfbenoemde plofkiptheorie . Want dat kippetje smaakt volgens de heren een stuk minder lekker, als je van tevoren weet wat voor pokken leven de kip heeft gehad. De mannen nemen aan de hand van waargebeurde casussen de jonge spelers mee in verhalen van hun voorgangers. De foto's van een Porsche met kogelgaten en verhalen over het witwassen door middel van horloges doen het nog altijd goed en zorgen dat de jonge gasten het gevaar herkennen.
Delen met
Ook interessant