Het herfstweertje is lekker, de namiddag komt ten einde en de avond valt. De grill wordt aangesmeten en die heerlijke stukken brisket sussen om zich heen. Naar mate het donker wordt, stroomt het gele licht door de ramen naar buiten. Je houd wat vlees onder de pekel en ziet de barbecue door de maneschijn glimmen. Het avondje kan niet meer stuk. Barbecueën is zonder twijfel een van de beteren activiteiten op aarde. Maar hoe doet het echte barbecu volk dit nou eigenlijk? De Amerikanen staan niet alleen bekend om dikke motoren en die vogel die ze de American Eagle noemen. Amerika is vanzelfsprekend het epicentrum van het barbecueën. En ze zijn hier ook verdomt goed in.
Als de Amerikanen iets goed kunnen is het wel een smoked BBQ-gerecht op tafel gooien. In Europa zien we de smoked barbecue gerechten helaas niet zo vaak langskomen. Wat het belangrijkste is bij het roken is geduld. Je wilt dat heerlijke houten aroma in je vlees kunnen terugvinden. Hierbij moet het vlees zonder moeite van het bot vallen. Wanneer je een goed stukje vlees wilt roken ben je ongeveer een flinke achttien uur bezig zijn. Ook is het belangrijk een bepaalde selectie van houtsoorten aan te houden. Enkele soorten hiervan zijn: appel, kers en Hickorynoot. Deze soorten hout geven net dat lekkere aroma aan je vlees mee.
Overal in Amerika heb je verschillende specialiteiten. In het zuiden houden ze erg van rundvlees. In Texas moeten ze het vooral van de runder brisket
hebben. Brisket is een stuk uit de borst van de koe. Eigenlijk is dit een van de taaiste stukken vlees waar je amper doorheen zal komen. Echter is hier geen sprake meer van wanneer je het achttien uur lang rookt. Na deze achttien uur zal de buitenkant glimmend zwart zijn maar de binnenkant zal uit elkaar vallen. De smaak van deze bereiding kun je alleen verwoorden door het woord hemels erachter te zetten. Wat nooit mag missen bij een goede Amerikaanse barbecue zijn toch wel de sauzen. Deze moeten flink variëren. Van Honing mosterd tot aan cocktailsaus en niet te vergeten de bbq-saus. Go big or go home.
Wat je natuurlijk niet kunt vergeten is een goede hamburger. Wat je hierbij niet mag vergeten is het kruiden van het vlees. Daarbij kan de gesmolten cheddar, uitjes, augurkjes, salade en natuurlijk de kort aangebakken hamburgerbroodjes niet missen. Om het net die extra kick te geven mag de geheime saus natuurlijk niet vergeten worden. Met een hamburger kan je vanzelfsprekend lekker experimenteren. Leef je uit zouden wij zeggen. Ga vooral dat vlees bestellen , zouden we willen zeggen. BBQ'se!