Nederland kent een heleboel bekende muziekproducers en Dj’s. Voor zo’n klein landje hebben we een indrukwekkende waslijst aan wereldartiesten: Martin Garrix, Armin van Buuren, Afrojack, Hardwell, Tiësto en we kunnen nog wel even doorgaan. Maar wat hebben deze artiesten allemaal gemeen? Ze zijn ooit vanuit het niets begonnen. Vandaag vindt de lancering van het gloednieuwe Nederlandse muziekplatform VIRPP plaats. Dit is een initiatief om wereldwijd een plek te creëren waar onontdekte producers muziek kunnen uploaden en gehoord kunnen worden door collega dj’s, feedback krijgen en rechtstreeks in contact staan met grote nationale en internationale labels. Net als dit nieuwe muziekplatform willen wij jullie beginnend muziekproducers een handje helpen. VIRPP
Voordat we beginnen met de
tips, leggen we eerst effe kort uit waar
VIRPP je allemaal mee kan helpen. Op dit platform kan jij jouw nog niet eerder uitgebrachte muziek uitbrengen. Nu denk je misschien: ‘dit bestaat toch al? Er is zoiets als SoundCloud’. Je hebt gelijk, maar waar SoundCloud te kort schiet helpt VIRPP jou.
VIRPP biedt niet alleen een platform om jouw muziek te uploaden, maar biedt door samenwerkingen met bekende platenlabels als Axtone (Axwell), Protocol Recordings (Nicky Romero) en Trifecta (Ali B) ook een echte muziek community aan. Bekende dj’s, producers en labels delen wekelijks tips en tricks op het platform, en helpen jou op deze manier naar een hoger niveau. Protocol Recordings (Nicky Romero) en Trifecta (Ali B.) trappen af met een talentenwedstrijd, waarbij ze via VIRPP op zoek gaan naar talent en de winnende track wordt via het label gereleaset.
10 tips
Wij zullen je vast een kickstart geven. Wie weet ben jij wel de volgende top dj/producer.
Tip 1: Leer je soft- en hardware kennen
Voordat je dikke beats kan produceren moet je eerst op technisch gebied het één en ander weten. Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit welke software je gebruikt (we raden wel een professioneel programma als Logic aan). Als jij je maar comfortabel voelt en het programma kent. Dit is de eerste stap.
Tip 2: Maak veel muziek
De tweede tip spreekt ook voor zich. Als je niet oefent, zal je iets nooit kunnen. Maak zoveel muziek als je kan. Alleen door het oefenen en maken van muziek, leer je muziek maken. Je handigheid en kennis zal toenemen en daarmee zal ook de kwaliteit van je muziek toenemen.
Tip 3: Kijk hoe anderen te werk gaan
Van anderen kun je altijd leren. Speur het internet eens af en kijk naar artiesten of producers en na hoe zij te werk gaan. Op deze manier verbreed je jouw horizon en dat helpt je in jouw zoektocht naar je eigen sound.
Tip 4: Vind je eigen sound
Deze tip sluit aan op de voorgaande tip. Ga niet iets nadoen, maar ga echt op zoek naar je eigen sound. Alleen door je eigen sound te vinden, zal je plezier en voeldoening halen uit het maken van muziek. Niemand wil een cheap rip-off zijn.
Tip 5: Gebruik externe gear
Een belangrijke stap als beginnend producer of muziekmaker is het hebben van goede gear. Goed betekent niet per se duur. Externe gear is een goede manier om je creatieve workflow te verbeteren. Denk dan aan MIDI-appratuur zoals een drumpad, keyboard of live controller.
Tip 6: Less is more
Dit klinkt misschien raar, maar beginnend producers hebben vaak de behoefte om zoveel mogelijk geluid onder elkaar te zetten. Muziek is vaak simpel en niet te ingewikkeld. Wees dan ook niet bang om bepaalde elementen weg te laten en houdt het makkelijk en overzichtelijk.
Tip 7: Neem pauzes
Pauzeren is erg belangrijk tijdens het maken van muziek. Rome was ook niet gebouwd in een dag en muziek dus ook niet. Ga niet uren achter elkaar non-stop muziek produceren. Neem genoeg pauzes tussendoor.
Tip 8: Vraag om feedback
Ben niet bang om feedback te vragen aan vrienden, familie of andere producers. Hier kun je alleen maar van leren. Of je de feedback vervolgens toepast is natuurlijk aan jou, maar vragen om feedback doet nooit iemand kwaad.
Tip 9: Investeer in goede speakers
Goede speakers zijn een must-have voor elke producer. Deze bieden je de kans om op een professionele manier naar je beats te luisteren. Je hoort kleine dingetjes beter en je zult hierdoor meer gehoor krijgen voor het maken van muziek.
Tip 10: Beluister je eigen track in de auto
Dit is geen grap. Het luisteren naar muziek in de auto is voor de meeste mensen erg belangrijk. Ook zijn je speakers hier minder goed. Klinkt je mix goed in de auto, dan ben je goed op weg.