Uniek schilderij gecreëerd door The Beatles onder de veilinghamer

27 dec 2023, 16:58 Entertainment
337917460 1666080177159731 6197809212903090647 n

Christie’s kennen we natuurlijk als een veiliginghuis waar je vaak de nodige pareltjes onder de hamer ziet gaan. En ook nu hebben ze weer een schitterend en vooral erg bijzonder exemplaar in bezit. Het betreft namelijk een schilderij gemaakt door The Beatles, toch over het algemeen bekend om hun schitterende muziek, maar je kan nu de eigenaar worden van een ander stukje ‘kunst’, gemaakt door The Fab Four.

In de zomer van '66 maakten The Beatles een stop in Japan voor vijf giga concerten in slechts drie dagen. Ze verbleven daar in het Hilton Hotel van Tokio. En raad eens wat ze daar tussen de concerten door deden? Schilderen! Dat leverde dit fraaie kunstwerk op en onder de hamer. Bieden mag !

Het resultaat van die artistieke uitspatting, het enige kunstwerk waar alle vier de leden van de iconische band aan hebben bijgedragen, komt onder de hamer bij Christie's op 1 februari.

Artistieke uitspatting

Volgens Casey Rogers, die bij Christie's de kunstkenner uithangt, wordt verwacht dat dat kunstwerk zo'n 400.000 tot 600.000 dollar (komt neer op een bedrag van zo’n 363.000 tot 545.000 euro) in het laatje brengt. De beste man zegt op CNN: 'Dit is een magisch moment uit de Beatles-geschiedenis. Hoe bijzonder is het om naast hun muziek nu ook een tastbaar stuk papier te hebben waar alle Beatles hun stempel op hebben gezet?'

The Beatles

Hoe ging dat dan precies? Japanse fans gaven de jongens schilderspullen, waarna de mannen aan de slag gingen. Een kunstwerk van elke Beatle die ieder vanuit een andere hoek naar het midden werkte. Dus elke hoek heeft zijn volledige eigen vibe, vol vormen, kleuren en verschillende soorten verf. George Harrison's bijdrage lijkt de meest uitgesproken: donker en hoekig, terwijl Ringo Starr het kleiner en meer cartoonachtig aanpakte. Lennon en McCartney gingen voor acrylverf, terwijl Harrison en Starr de voorkeur gaven aan waterverf.

Images of a Woman

Rogers wijst er wel op dat dit laat zien hoe toeschouwers uiteindelijk betekenis geven aan een kunstwerk. Dat zie je ook terug in de naamgeving, ze hebben het schilderij namelijk nooit een officiële naam gegeven, maar in 1980 doopte een Japanse journalist het om tot 'Images of a Woman'. Dit omdat hij vrouwelijke vormen dacht te herkennen in McCartney's deel.

Beatles Fan Club

Het afgewerkte kunstwerk werd weggegeven aan de Beatles Fan Club in Tokio en belandde uiteindelijk bij de toenmalige president Tetsusaburo Shimoyama. Na de dood van Shimoyama in 1989 werd het schilderij geveild en belandde het in handen van verzamelaar Takao Nishino, die het ruim vier decennia onder zijn bed verstopte. In 2012 verliet het kunststuk voor het eerst Japan toen het geveild werd bij Weiss Auctions in New York.

“Het schilderij weerspiegelt echt die 100 uur die ze samen doorbrachten... waarschijnlijk een van de laatste keren om samen te chillen, te reflecteren, zonder drukke schema's” aldus Rogers over het kunstwerk.

Delen met
Ook interessant