Trump">Donald Trump is weer lekker bezig. Deze keer richt hij zich op een hot topic dat veel stof doet opwaaien: transgender vrouwen in vrouwensporten. In zijn tweede ambtstermijn heeft hij een decreet getekend waarmee transgender vrouwen niet meer mogen meedoen in vrouwelijke competities. Trump vindt dat trans vrouwen onterecht voordelen zouden hebben, zoals meer spiermassa. Maar is dat echt zo? Nou, wetenschappers zeggen van niet. Er is namelijk geen bewijs dat transatleten echt een voordeel hebben. Dus is dit allemaal gewoon politiek spel? Het zou kunnen.
Met zijn nieuwe decreet richt Trump zich vooral op scholen en andere instellingen die geld van de overheid krijgen. Als zij transgender vrouwen niet uitsluiten van vrouwensporten, kunnen ze hun federale steun verliezen. Dit is allemaal op basis van Title IX, een wet die oorspronkelijk bedoeld was om seksuele discriminatie in onderwijs te voorkomen. Trump’s boodschap? “Vrouwensporten moeten voor vrouwen blijven.” Maar is het een strijd tegen een grote “vijand”, of valt het allemaal wel mee? De cijfers zeggen van niet. De NCAA, de grootste sportorganisatie voor studenten, heeft slechts zo’n 10 transgender atleten. Precies, 10. Hardly a crisis, zou je zeggen.
En Trump is niet van plan om het hierbij te laten. Hij dreigt met een visumstop voor transgender vrouwen die de VS in willen komen voor internationale sportcompetities. In andere woorden, als je een man was die zich nu als vrouw identificeert en je wilt naar de VS voor de Olympische Spelen, mag je volgens Trump simpelweg niet meer in. De vraag is of dit allemaal wel uitvoerbaar is, maar het klinkt in ieder geval als een lekkere flinke dosis politieke opwinding.
Niet iedereen is blij met Trump’s nieuwe beleid. Transgenderrechtenorganisaties zeggen dat dit beleid niet alleen onterecht discrimineert, maar ook schade aanricht voor een groep die al vaak genoeg wordt buitengesloten. Volgens hen is er geen hard bewijs dat trans vrouwen onterecht fysiek voordeel hebben in de sport.
De grote vraag is nu: blijft dit decreet staan? Gaat de rechter zeggen dat Trump hier buiten zijn boekje gaat? Of heeft hij de boel echt goed gecalculeerd voor de 2024 verkiezingen? Feit is wel dat de discussie over transgender atleten nog lang niet is afgelopen.