Donald Trump heeft zijn visie over Gaza gedeeld. Het is op z'n zachts gezegd een opvallend voorstel. De Amerikaanse president stelt voor om de Gazastrook, na de verwoestingen van de oorlog, permanent op te heffen en de Palestijnen elders onder te brengen. Volgens hem kan de regio omgetoverd worden tot de ‘Côte d’Azur van het Midden-Oosten’. Maar is dit plan realistisch of gevaarlijk?
Trump noemde Gaza tijdens een persconferentie met Israëlisch premier Benjamin Netanyahu een “puinhoop”. Na weken van bombardementen en zware gevechten tussen Israël en Hamas, ziet de president weinig toekomst voor de 2 miljoen Palestijnen die er wonen. “De gebouwen die er nog staan, zullen instorten”, zei hij. Volgens Trump zouden de Palestijnen beter af zijn in een ander land - en daarmee doelt hij op buurlanden als Egypte en Jordanië. In plaats van tijdelijke opvang, wil Trump dat er permanente onderkomens komen, betaald door rijke landen in het Midden-Oosten.
En hier wordt het echt interessant: Trump suggereerde zelfs dat de Verenigde Staten de Gazastrook zouden moeten overnemen. Ja, je leest het goed: “We will own it,”zei hij. De VS zou het gebied dan kunnen herontwikkelen en het transformeren in een toeristische hotspot. In zijn woorden: “We gaan er iets fenomenaals van maken.” Het klinkt als de ultieme vastgoeddeal, maar de vraag is: wie heeft er baat bij? De heipalen staan ongetwijfeld al in de startblokken om de eerste palen in de grond te slaan van de Trump Tower in Gaza.
Zoals je kunt verwachten, kwam het voorstel niet zonder controverse. De VN beschuldigde Trump van het voorstellen van een vorm van “etnische zuivering”. Ook landen in de regio, zoals Egypte en Jordanië, reageren weinig enthousiast. Zij hebben al hun eigen problemen met Palestijnse vluchtelingen en willen niet nog meer verantwoordelijkheid nemen.
Het voorstel van Trump raakt een gevoelig punt in het Midden-Oosten: de twee-statenoplossing. Jarenlang was dit de basis van vredesgesprekken over een Palestijnse staat, met Gaza als deel daarvan. Trumps idee om Gaza op te geven en de regio te herontwikkelen zou dit plan volledig blokkeren en mogelijk nieuwe spanningen veroorzaken.
De grote vraag is of dit plan echt haalbaar is, of dat het slechts een vergaande droom is van een president die liever vastgoedontwikkelaar speelt dan bemiddelaar in het Midden-Oosten.