6 tips voor als je wil gaan beleggen op de beurs

23 sep 2021, 10:47 Entertainment
stock market
Beleggen, steeds meer mensen doen het. Ook steeds meer studenten gebruiken hun studentenrekening om te gaan beleggen. Geld verdienen zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Beleggen is puur een kwestie van tijd, geduld en een goed advies. Vergeet het stukje advies niet, want als je er geen verstand van hebt, is dat erg belangrijk. Men vergeet vaak al gauw dat je ook geld kan verliezen. Het is namelijk niet altijd winnen. Voor de beginners onder ons hebben we even wat basis tips op een rijtje gezet.

# 1 Beleggen met geld wat je kan missen

Het klinkt cliché, en dat is het ook. Maar knoop het alsjeblieft wel goed in je oren. Je moet namelijk alleen maar investeren met geld wat je over hebt. Nooit, maar dan bedoelen we ook nooit, met geld wat je nodig hebt. Beleggen is namelijk sparen met winst (of verlies). Als je het goed doet krijg je meer ‘rente’ dan bij de bank. Maar als je het slecht doet, kan je geld verliezen. Grote risico’s nemen is dus nooit een goed idee. Ben je een of andere miljonair dan hebben we niks gezegd, laat die munten maar rollen.

# 2 Laat je adviseren door een professional

In tegenstelling tot crypto, is beleggen vaak (relatief gezien) zeker. Maar dat geldt alleen als je je goed laat adviseren. Er zijn namelijk professionals, die aan de hand van berekeningen, kunnen bepalen welke investeringen de moeite waard zijn. En geloof ons, ook die professionals maken wel eens een foutje. Maar, je moet weten dat beleggen wel degelijk ergens op gebaseerd is. Het is geen geluk hebben, het is een kwestie van kennis. Dus ken jij een mannetje bij Optiver? Bel hem op en vraag waar hij zijn geld in heeft belegd. Wie weet spin jij er garen bij als je behoort tot de kersverse online brokers .

# 3 Nooit op één paard wedden

Ook al hebben we het over het duurste paard van stal, gewoon niet doen. Wanneer je gaat beleggen, is er ook kans dat je geld verliest. Wanneer je je geld verdeeld, kan je dus dat verlies compenseren met je winst. Dan speel je in ieder geval nog quitte. Maken al jouw beleggingen verlies? Dan moet je weer even terug naar tip 2.

# 4 Verwacht geen goudmijn

Helaas is ook beleggen niet de weg naar een bankrekening met zes nullen. Het gaat in kleine stapjes. Hoe meer je kan investeren, hoe meer winst (of verlies) je kan maken. Hoe meer winst je hebt gemaakt, des te meer winst kan je het jaar daarop maken. Maar jouw spaargeld zal heus niet keer honderd gaan.

# 5 Negeer je emoties

Wanneer je begint met beleggen, zal je al snel merken dat daar soms wat zenuwen bij komen kijken. Het is toch je spaargeld wat nu minder waard is geworden. Die emoties moet je natuurlijk wel de baas blijven. Hou je aan het plan wat je vooraf hebt gemaakt. Dat plan is namelijk onderbouwd en dus betrouwbaar. De aller slechtste zet, die helaas veel te vaak voorkomt, is het eraf halen van het geld wanneer de waarde daalt. Wanneer de waarde dan weer stijgt zijn mensen bang om het te missen en kopen ze weer aandelen. Zo maak je alleen maar verlies. Het is best begrijpelijk, je geld wordt minder waard, waardoor jij gestrest raakt. Maar dit is dé fout, die je niet moet maken. Betrap je jezelf te vaak op deze fout? Stop dan met beleggen of laat je geld beheren door iemand anders.

# 6 Doe onderzoek naar bedrijven die potentie tonen

Zoals al eerder gezegd moet je wel investeren in bedrijven die potentie en groei tonen. Je kan je het beste laten adviseren wanneer je hier geen verstand van hebt. Maar wanneer je economisch zo slecht nog niet bent, kan je ook zelf onderzoek doen. Wanneer je dat gaat doen, let dan op de volgende dingen.
Begin bij het kwartaal en jaarverslag, let hierbij vooral op de toekomstige plannen van het bedrijf. Kijk hierbij bijvoorbeeld ook naar de geplande producten of projecten. Zo koos Philips er ooit voor om te investeren in zorgrobots, toen leek dat helemaal belachelijk. Maar de mensen die research hadden gedaan naar Artificial Intelligence en de mogelijkheden van zorgrobots, hebben flink gecasht. Let ook goed op de branche, hoe populair is de branche over tien jaar?
Als je al deze tips goed opvolgt zou het helemaal goed moeten komen met jouw spaarcentjes. Wij zijn vooral benieuwd wat jij er in je midlife crisis mee gaat doen.
Delen met
Ook interessant