De wereld van technologie is een harde wereld, waar de concurrentie voortdurend elkaar probeert te overtreffen. Soms slaat de technologie zover door dat de gebruiker eigenlijk helemaal niets meer hoeft te doen. Denk aan smart-tv’s, zelfrijdende auto’s en elektrische fietsen. Waar de fiets voor lange tijd een van de weinige niet elektronische vervoersmiddelen was, kon ook de tweewieler er de afgelopen jaren niet aan ontkomen. Tegenwoordig zijn ze weer helemaal hip & happening, waar de mannen van TILER het je nog makkelijker maken: zij komen met een fietsstandaard die als oplaadbare accu dient.
TILER is opgericht door Olivier Coops en Christiaan van Nispen die samenwerken met de TU Delft. Het is een laadtegel die bij een speciale fietsstandaard de accu van de elektrische fiets oplaadt. Je hebt misschien nog wel een speciale tegel met knikkerpotje in je tuin staan. Tijd om je jeugd nu echt vaarwel te zeggen en deze in te ruilen voor een laadtegel. Staat vet leuk naast je Tesla-oplaadpaal. De technologie werkt hetzelfde als bij je oplaadbare tandenborstel: er wordt gebruik gemaakt van contactless power transfer. “Vanuit het eerste concept hebben we zeker nog een jaar doorontwikkeld”, legt Christiaan uit. “Onze laadtegel kan nu verschillende type batterijen opladen en is veilig om te gebruiken. Door middel van programmeren kan de tegel snel laden of juist langzaam. Bijvoorbeeld als de batterij bijna vol is. Ook voorkomen we zo dat de accu te warm wordt, bij een te hoge temperatuur zal de TILER stoppen met opladen. ”
Christiaan en Olivier richten zich voor nu vooral op de zakelijke markt. Het systeem is bedoeld voor gedeelde fietsen, denk aan het vervoersmiddel van maaltijdbezorgers, zorginstellingen of een fietsverhuurbedrijf. Aan de hoeveelheid maaltijdbezorgers in de stad vragen wij ons af of die fietsen überhaupt ooit geparkeerd worden. Toch moet dit een revolutie gaan vormen in de fietswereld. Je parkeert je fiets bij de standaard en hij wordt automatisch opgeladen. Geen gedoe met extra accu’s die de hele tijd overal heen worden gesjouwd. Daarnaast gebeurt het opladen buiten, wat het heel veilig maakt.
In de toekomst zien de heren een heel TILER-netwerk voor zich. Laadplekken door de hele stad heen met bakfietsen, steppen en scooters die constant ready zijn om te pakken. Een soort fiets-versie van de Felyx, waar dan niet alleen maar verwende studentjes op rijden. Op termijn moet het ook interessant zijn voor particulieren. Momenteel is de tegel inclusief standaard zo’n €700, maar de mannen streven naar een bedrag van €300. Wij zijn benieuwd wanneer we de eerste TILER-tegels in de straat zullen herkennen. Vanaf nu sta je nooit meer met een lege fiets, alleen met een lege band misschien.