Taalnazi's worden alom gehaat, zelfs volgens de wetenschap

12 apr 2021, 19:03 Entertainment
rita morais fjlyq81u80y unsplash
Dat of als, hen of hun, is of eens, jou of jouw; het is slechts een greep uit alle veelvoorkomende taalfouten die gemaakt worden. Iedereen maakt zich er natuurlijk schuldig aan, ook de grootste taalnazi's, al zullen die het zelf waarschijnlijk hard ontkennen. Ze zijn er echter wel zeer goed in om je te wijzen op alle fouten die jij maakt. Kneiterirritant natuurlijk, en de wetenschap deelt die mening met je.

Taalnazi's

Een studie wees namelijk uit dat mensen die online de taalfouten van andere mensen corrigeren, 'minder aangename' persoonlijkheden hebben dan mensen die er gewoon voorbij scrollen. Wisten wij natuurlijk allang, maar het is fijn dat de wetenschap onze veroordelingen beaamd. Het was de eerste studie die onderzocht of iemands persoonlijkheid kan bepalen hoe ze reageren op typ- en taalfouten. Het zou ons volgens de wetenschappers veel vertellen over hoe we online communiceren. Daar hebben we geen studie voor nodig, je opent gewoon je socials en de foutief geschreven comments vliegen je om de oren.
giphy 1
Hoofdonderzoeker Julie Boland, Universiteit van Michigan, zegt: "Het is de eerste studie die laat zien dat karaktereigenschappen van luisteraars en lezers een effect hebben op de interpretatie van taal. In dit experiment hebben we de sociale oordelen onderzocht, die de lezers maken over de schrijvers van berichten." Er werd aan 83 personen gevraagd om de antwoorden op een 'huisgenoot gezocht'-advertentie te lezen. Een deel bevatte geen fouten en een deel was aangepast zodat er wel typo's en grammaticafouten in voorkwamen. Enkele voorbeelden uit het Engels waren: 'teh' in plaats van 'the', 'too/to' en 'it's/its''. Onze OCD begint ook gelijk op te spelen, alleen wij behoren NIET tot de groep taalnazi's die de schrijvers wijst op hun fouten. Dat maakt ons gelijk 10x aardiger toch? Toch?!

Foutje, bedankt

De deelnemers moesten na het lezen een beoordeling maken van de persoon die de mail had geschreven, op basis van hun waargenomen intelligentie, vriendelijkheid en enkele andere kenmerken waaronder hoe ideaal ze zouden zijn als huisgenoot. Ze moesten ook een persoonlijkheidstest maken over zichzelf, waarin ze aangeven hoe ze zouden scoren op bepaalde onderdelen zoals openheid en of ze extravert of introvert waren. De resultaten gaven aan dat extraverte mensen waarschijnlijk vaker de taalfouten links laten liggen dan introverte mensen, terwijl introverte mensen vaker de fouten opmerken en dat ook bij de schrijver aangeven dan extraverte mensen.
giphy 1 1
Daarnaast waren mensen die als gewetensvol en minder open uit de test kwamen gevoeliger voor typo's, en degene met minder aangename persoonlijkheden bleken meer geïrriteerd te raken door grammaticale fouten. De onderzoekers zeggen: "Minder aangename deelnemers lieten meer gevoeligheid voor grammaticale fouten zien dan deelnemers die erg aangenaam uit de test kwamen. Misschien komt dat doordat vervelende mensen ook minder tolerant zijn tegenover afwijkingen van de norm. Wat nieuw is aan de huidige resultaten, is onze bevinding dat de persoonlijkheidskenmerken van de lezer de impact van typefouten en grammatica beïnvloeden." Lang verhaal kort: prima als je een taalfout ziet, maar wordt geen Karen door dat aan te geven aan de schrijver. Heb je weer wat geleert vandaag. Ja, dit was een instinkertje. Geleerd natuurlijk.
Delen met
Ook interessant