We hebben het vroeger allemaal moeten leren, de stelling van Pythagoras. Of je nu een wiskundig wonder bent, of juist niet, we kennen allemaal de bekende formule nog. Maar het feit dat we het met z’n allen het de stelling van Pythagoras noemen, blijkt ongegrond. De formule is namelijk helemaal niet bedacht door hem.
Lekker dan, zijn we al die jaren voor de gek gehouden dus? De formule, a2 + b2 = c2mocht je het vergeten zijn inmiddels, is helemaal niet van de Griek blijkt nu. Archeologen hebben namelijk de berekening teruggevonden op een tablet die een heel stuk ouder blijkt te zijn dan onze filosoof.
Stelling van Pythagoras
Er is namelijk een tablet gevonden uit Babylonië waarin de formule al geschreven staat, en dat geeft aan dat de bevolking zich dus toen al bezighield met wat ingewikkeldere wiskunde. Dat tablet is zo’n 1000 jaar ouder dan Pythagoras, dus onze Griekse vriend kan deze onmogelijk geschreven hebben. De Babyloniërs wisten volgens Bruce Ratner, een wiskundige, al vroeg hoe ze de lengte van een zijde in een driehoek moesten berekenen. Iets wat gezien het tijdsbeeld, we praten hier over ongeveer 1700 v.Chr., best knap is.
Eeuwenoude tablet waar de formule op zou moeten staan. Foto: Wikimedia Commons / Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg)
Geruchten over naam
Maar hoe komt het dan toch dat we het de stelling van Pythagoras noemen? De verklaring hiervoor is eigenlijk best wel simpel. De filosoof richtte namelijk rond 530 v.Chr. een school op waar hij zijn leerlingen les gaf, ook over die beroemde formule. Dat heeft hij uiteindelijk zo lang en intensief gedaan, dat iedereen het dus de stelling van Pythagoras is gaan noemen. Ook gaan er verhalen rond dat de leerlingen van destijds een ode aan hun leraar wilde brengen, en de formule dus daarom zo heet. Echt zeker weten doen we dus niet, maar wat we wel zeker weten is dat de berekening dus niet van Pythagoras is. We blijken dus al die tijd door onze wiskundedocent voor de gek gehouden te zijn, lekker dan.