Gisteren betekende een 1-0 verlies tegen laagvlieger Arminia Bielefeld de definitieve degradatie van Schalke 04. Schalke was vroeger één van de betere clubs uit de Bundesliga, die zich geregeld op het Europese miljardenbal genaamd Champions League mochten laten zien. Het is zeker niet de enige grote club in de historie die door een seizoen van wanprestaties een niveautje lager moet gaan voetballen. Hieronder tien clubs die eigenlijk veel te goed zijn voor de Tweede Divisie, maar daar wel een keer zijn beland.
Juventus
De grootste club die door je hoofd schiet bij het woord degradatie is Juventus. De Italianen, die al heel lang hun zinnen hebben gezet op de cup met de grote oren, was in 2006 betrokken bij een groot gokschandaal, waardoor zij de volgende twee seizoenen werden verplicht om in de Serie B te spelen. Twee seizoenen ja, want naast directe degradatie kregen ze ook nog eens dertig punten mindering in de tweede divisie van Italië. Vrij zuur als je bedenkt dat de club in 2005 en 2006 kampioen was geworden. Tja, boontje komt om zijn loontje. Inmiddels lijken ze het wel weer op de rit te hebben, al gaat de landstitel dit jaar voor het eerst in lange tijd weer naar een andere Italiaanse topclub. Voor Inter lijkt het niet meer mis te kunnen gaan.
FC Twente
De degradatie van FC Twente staat bij ons Nederlanders ook nog vers in het geheugen. In 2018 betekende een 5-0 afgang tegen Vitesse dat de Tukkers het in de destijds nog Jupiler League hetende competitie moesten gaan bewijzen. Dat lukte overigens aardig: een seizoen later promoveerde FC Twente weer naar de Eredivisie.
Aston Villa
Aston Villa speelde al sinds de oprichting van de Premier League op het hoogste niveau, totdat in 2016 ook voor hen het noodlot toesloeg. De Londense topclub moest zichzelf opnieuw uitvinden in het Championship, waar ze drie seizoenen voor nodig hadden. Het jaar daarop ontsprongen ze dans door 17ete eindigen, terwijl ze nu als stabiele middenmoter weer de weg naar boven hebben gevonden.
Olympique Marseille
In Frankrijk hoor je al een tijdje weinig meer van Olympique Marseille, terwijl het een club is met een rijke historie. Met tien landstitels en 1 Champions League winst behoren ze tot de top van Frankrijk, maar in 1933 werd bekend dat de gewonnen kampioenswedstrijd tegen Valenciennes niet helemaal eerlijk was verlopen. De tegenstanders bleken omgekocht te zijn, wat leidde tot onmiddelijke degradatie naar de Ligue 2.
Manchester City
Een ploeg waarvan het nu ondenkbaar is dat ze niet op het hoogste niveau spelen. Door elk jaar met gigantische bedragen op de transfermarkt te smijten heeft City een selectie om je vingers bij af te likken. De degradatie van het hoogste niveau stamt dan ook uit 1938, maar de wijze waarop is vrij bijzonder. De ploeg maakte dat seizoen 80 doelpunten, meer dan iedere andere club. Doordat ze maar liefst 77 tegendoelpunten kregen, bleek het niet genoeg voor lijfsbehoud. Tot op de dag van vandaag is het de enige ploeg die de meeste doelpunten in de competitie maakte en alsnog degradeerde.
FC Nürnberg
Hoewel FC Nürnberg al een tijd lang niet meer actief is op het hoogste niveau, heeft ook deze club een prijzenkast om u tegen te zeggen. Met negen landskampioenschappen en vier DFB-Pokals op zak is het stom dat we de club niet meer wekelijks in actie zien op het hoogste niveau. Dat deden ze in 2019 nog wel, maar dit bleek meer om een gelukje te gaan dan een beloning voor hun goede spel. Nürnberg werd dat seizoen 19eterwijl ze in 2020 weer 16ein de Tweede Bundesliga eindigden. Een beetje het FC Volendam van Duitsland, want ze degradeerden al acht keer.
AC Milan
Juventus is niet de enige Italiaanse club die door een gokschandaal een stapje terug moest doen. AC Milan behaalde in 1979 het tiende kampioenschap in de Serie A, maar een jaar later waren ze betrokken in een gigantisch gokschandaal. Samen met Lazio moest de Milaanse grootmacht in de Serie B gaan spelen. Italianen en gokken, geen zuivere combi.
Rangers FC
Een competitie waar we misschien niet veel vanaf weten, maar waar wel veel sensatie is: de Scottish Premiership. Waar Celtic jarenlang als de absolute nummer een uit de bus kwam, pakte dit jaar Rangers de overwinning. Dat deden ze voor het laatst in 2010/2011, maar door een faillietverklaring van de club werden ze drie divisies teruggeplaatst. Dat zijn geen halve maatregelen. In de daaropvolgende jaren promoveerde Rangers drie keer en speelde zo op de snelst mogelijke wijze weer op het hoogste niveau van Schotland.
Newcastle United
Een Engelse club die de laatste jaren moeite heeft om het tempo van de Premier League bij te benen. Waar vroeger grote namen als Alan Shearer en Michael Owen de mooiste goals in het zwart-witte shirt maakten, staat de ploeg nu vooral bekend als een laagvlieger. Het resulteerde twee maal in een degradatie naar het Championship, in 2010 en 2017. Inmiddels spelen ze alweer een tijdje tegen ploegen als Liverpool en Manchester United.
Schalke 04
Schalke 04 maakte dit seizoen simpelweg gezegd een desastreuze indruk. Het slappe verweer in topwedstrijden (Bayern München – Schalke 8-0) en onder gemiddelde prestaties tegen lage concurrenten is de rode draad van het seizoen 20/21 voor de club uit Gelsenkirchen. Gek om te bedenken dat ze in seizoen 18/19 nog gewoon in de achtste finales van de Champions League zaten, waar ze overigens de laatste wedstrijd volledig werden weggespeeld door Manchester City (7-0). Zelfs levende Schalke-legende Klaas-Jan Huntelaar kon de degradatie niet voorkomen, toen hij in de winterstop Ajax vaarwel zei voor de Duitse club. Eeuwig zonde.