Met al je vrienden in hetzelfde dorp wonen. En dan niet gewoon een dorp, hè. Jullie eigen dorp. Dat klinkt toch top. Iedere avond borrelen of voetbal kijken en nachtenlang feesten. En dat dan ook nog eens op een zonnige plek. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het kan echt. Voor 260.000 ekkies kun je namelijk een heel dorp op de kop tikken. Daar koop je in ons kikkerlandje tegenwoordig niet eens meer een appartement voor.
Salto de Castro staat sinds 1989 leeg en wordt bedreigd met sloop, tenzij er een koper wordt gevonden. Het Spaanse dorpje ligt op een heuvel met uitzicht op de Castro-dam en de rivier de Douro. Voor die €260.000 krijg je onder andere 44 woningen, een hotel en een kerk terug.
In het noordwesten van Spanje, op de grens met Portugal kun je Salto de Castro vinden. Het dorp ligt in het natuurpark Arribes del Duero en werd in de jaren ‘50 gebouwd om gezinnen te huisvesten van de arbeiders die het nabijgelegen stuwmeer bouwden. Dankzij de toenemende mechanisering, waardoor werknemers langzaam hun baan kwijtraakten, werd het in 1989 verlaten.
Het dorp beslaat 6.600 vierkante meter en omvat 44 woningen, een bar, kerk, school en hotel. Ook staat er een kazerne die vroeger de burgerwacht huisvestte, zwembad, sportterrein en de mogelijkheid om een deel van het stuwmeer om te vormen tot een toeristische bootdienst.
De jaren van verwaarlozing en leegstand hebben geleid tot bekladde gebouwen, ramen en deuren zijn verwijderd en de inhoud is geplunderd. In 2012 werden nog drie mensen gearresteerd voor het stelen van kabels uit de kazerne.
De huidige eigenaren van het dorpje kochten dit stukje land in de jaren ‘00. Zij wilden het als toeristisch potentieel benutten en er een hotelresort van maken. Na de recessie in 2008 werden die plannen verstoord. Toch zouden zij nog steeds het allerliefst zien dat deze plannen gerealiseerd worden.
Het dorpje heeft dus de nodige opknapbeurten nodig, maar dan krijg je er wel een pareltje voor terug. De huidige eigenaar beweerd dat er sinds het dorp deze week online staat al meer dan 300 mensen belangstelling hebben getoond. De vragen komen vanuit Rusland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk.