We hebben allemaal wel eens zo’n avond gehad. Je bent gezellig aan het drinken met je vrienden als ineens al het bier op is. Shit… De winkels zijn al lang dicht en de biertaxi is toch wel erg duur. Wanhopig zoek je je huis af naar een laatste druppel alcohol die je verder de nacht in kan helpen. Vaak eindig je dan met een obscure fles sterke drank waarvan je geen idee meer hebt hoe je er aan komt. Laat staan hoe lang ‘ie er al staat.
Oudste fles wijn
Maar ja, sterke drank vergaat niet zo snel dus je kunt ‘m nog prima drinken. Hij staat er in ieder geval zeker nog niet zo lang als deze fles Römerwein. Die heeft een leeftijd van zo’n 1650 jaar. Het is daarmee de oudste fles
wijn ter wereld. Hij werd gebrouwen in de vierde eeuw tussen 325 en 359 jaar na christus. Het was een van de zestien flessen – en de enige die nog intact was – die werden ontdekt in 1867 bij opgravingen uit de Romeinse tijd.
De fles ziet er niet meer zo smakelijk uit. In die tijd gebruikte men olijfolie om dingen mee af te dekken van de lucht. Zo kon de wijn bewaard blijven. Inmiddels is er een soort heldere, niet-alcoholische substantie over met een soort harslaag erop. Durf jij een slokje te nemen?
Experts vragen zich dat dus al ruim honderd jaar af. Moeten we ‘m eens proberen? De fles staat al die tijd al als museumstuk in het Pfalz Historical Museum. De redenen waarom ze ‘m nog nooit hebben opengetrokken lijkt duidelijk. Maar als je ‘m nu toch zou drinken, ga je waarschijnlijk niet dood. Al smaakt het wel absoluut verschrikkelijk. Wijnprofessor Monika Christmann vertelt: “Microbiologisch gezien is hij waarschijnlijk nog oké. Maar je kunt wel zien dat ‘ie niet bepaald een feestje in je mond zou veroorzaken.”