Grote crypto-baas gehackt voor meer dan 100 miljoen euro

01 feb 2024, 17:06 Entertainment
depositphotos 162019004 xl

Hoewel we onze lezers om de zoveel tijd even een heads-up geven dat je moet oppassen voor crypto- scammers , had de mede-oprichter van Ripple dit beter in zijn langetermijngeheugen kunnen stoppen. Ripple is een van de bekendste 'alt-coins' en heeft vergeleken met de rest een enorm zware jeugd gehad. De laatste tijd gaat het stukken beter, niet alleen Ripple maar de hele crypto-markt lijkt zich langzaam weer te herpakken en voor te bereiden op een nieuw stunt-seizoen.

De gedupeerde genaamd Chris Larsen is niet zomaar iemand. De beste man is namelijk uitvoerend voorzitter en co-founder van Ripple, een bedrijf dat toch meer dan tien miljard euro waard is. Sterker nog, twee dagen geleden kwam de doorgewinterde Wall Street-analist Linda Jones met een analyse waarbij een waarde van een half triljard niet ver is van waar Ripple zou kunnen zijn.

Chris Larsen

De 64-jarige Amerikaan zal vast geschrokken zijn van het incident, maar of hij nou een echt op de kleintjes moet letten nu? Wij denken van niet. De beste man heeft namelijk volgens het Amerikaanse blad Forbes, een geschat vermogen van zo'n 2,9 miljard dollar. Daarmee kan je nog wel even vooruit, sterker nog, de nieuwe Migaloo onderzeeër van drie miljard dollar is verdacht goed in zicht. Op Twitter meldt de Ripple-baas dat de inbreuk leidde tot onmiddellijke actie vanuit het bedrijf om de schade te beperken. Larsen informeerde snel de beurzen om de getroffen adressen waar het geld op stond te bevriezen en ondernam ook direct de nodige juridische stappen voor dit onderzoek.

Omdat de altcoins nog niet helemaal vertrouwd worden zijn mensen natuurlijk extreem gestrest en paniekerig over wat er met hun pieken gebeurt. Of het een slimme zet is komen we later nog achter maar Larsen en zijn mede CEO Brad Garlinghouse lieten direct op Twitter weten dat deze actie los staat van het bedrijf Ripple. Zo melden ze dat het iedereens account had kunnen zijn en dat de investeerders geen gevaar lopen.

Hackers

De inbreuk kwam aan het licht toen Thomas Silkjær, hoofd Analyse en Compliance bij de XRP Ledger Foundation, verdachte transacties zag langskomen op 30 januari. Het team van Silkjær informeerde Larsen direct en samen doken ze in de mogelijke motieven van deze aanval. Hoewel het exacte bedrag van de gestolen fondsen niet is bevestigd door Larsen of andere Ripple-medewerkers, is het mooie aan de blockchain dus, dat iedereen alles kan controleren. Al snel werd bekend dat het om 112,5 miljoen dollar ging. Het gestolen geld is vervolgens witgewassen via verschillende beurzen, waaronder MEXC, Gate, Binance, Kraken, OKX, HTX en HitBTC.

Probleemjeugd

Details over de methode van de aanval blijven vaag. Maar de eerste verdenkingen waren wel aanvallen op het bedrijf zelf. Dat heeft te maken met het feit dat Ripple eerder al werd betrokken bij eerdere onderzoeken. Zo waren Larsen en Garlinghouse eerder al in het vizier van de hoge piefen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die ze beschuldigde van betrokkenheid bij niet-geregistreerde persoonlijke verkopen, naast de 'normale' zakelijke activiteiten van Ripple. Hoewel de SEC alle aanklachten heeft laten vallen, zijn mensen het nog lang niet vergeten en brengt deze oude controverse Ripple opnieuw onder de aandacht.

De inbreuk highlight wel het probleem waar de cryptogurus vaker tegenaan lopen. Het vertrouwen in crypto hangt aan een zijden draadje en een slechte beveiliging, miljoenen die verdampen en de SEC op je dak bevorderen die situatie niet echt. Wat allemaal wel en niet waar is mogen jullie zelf uitzoeken maar op Twitter gaan Ripple 'experts' in ieder geval los.

Delen met
Ook interessant