Waarom jij winterbanden onder je auto moet knallen

okt 25 2022, 7:00 Entertainment
depositphotos 185083538 s
De herfst is hier en de winter komt eraan. Het is dus tijd om je auto winterklaar te maken. Een winterbeurt bij de garage kan zeker geen kwaad. Tijdens een dergelijke beurt wordt er antivriesvloeistof aangevuld, zal er een andere ruitensproeiervloeistof worden gebruikt en wordt er gekeken of de auto betere ruitenwissers nodig heeft. Daarnaast is het heel verstandig om van banden te wisselen; zomerbandjes eraf en winterbanden erop.
Nee, dat is zeker geen onzin, want ook tijdens Nederlandse winters zorgen winterbanden voor meer veiligheid op de weg voor alle auto’s, zowel op brandstof als elektrische aangevoerd.

Banden voor de winter

Winterbanden zijn autobanden met een dieper profiel, zodat je meer grip hebt op besneeuwde wegen. De diepere groeven helpen tevens om water beter af te voeren, zoals all-wet banden doen in de Formule 1. Daarnaast bestaan deze autobanden uit een heel andere rubbersamenstelling, dan zomerbanden. Dit rubber zorgt namelijk ook voor meer grip. Zelfs als er plassen water staan. Winterbanden zorgen ervoor dat je veilig de weg op gaat in de winter. Dat geldt voor je oude vertrouwde VW-bus, maar ook zeker voor je nieuwe Mazda .

Verkort je remweg

Herfst en winter zijn vaak natte seizoenen. Dat betekent dat er heel wat water uit de hemel komt vallen op het wegdek. In combinatie met afvallende bladeren en kans op vorst, worden de wegen vanzelf gladder. Op de zomerbanden kun je in Nederland nog wel redelijk rijden, maar je remweg wordt een stuk langer. Dat betekent dat je niet goed en snel genoeg tot stilstand komt, wat weer voor ongelukken kan zorgen. En dat wil je natuurlijk niet. Met winterbanden vergroot je de veiligheid, omdat deze banden veel meer grip hebben op een nat wegdek. Je staat met winterbanden sneller stil. Iets wat op een nat wegdek heel fijn is.

Voorbereid op alle weertypen

Winterbanden zijn er, zoals de naam al zegt, voor de winter, zodat je veilig over eventuele ijzel en sneeuw kan rijden. Maar ook wanneer er gestrooid is en sneeuw tot een natte pap is gereduceerd, loodsen winterbanden je beter door het verkeer. Door op tijd je zomerbanden om te wisselen voor winterbanden, voorkom je ongelukken en ben je veel beter voorbereid op het weer wat de winter je zomaar voor de voeten kan werpen. En dat geldt dus ook voor die enorme plensbuien, waardoor je bijna geen hand voor ogen ziet. Winterbanden voorkomen namelijk dat je gaat varen op stilstaand water (aquaplanning) en helpen je makkelijker de bochten door.

Winterbanden en het buitenland

Ben je van plan om dit jaar weer lekker van besneeuwde bergtoppen af te roetsjen? Wees dan helemaal op tijd met het maken van een afspraak voor winterbanden. Er gelden namelijk andere regels in het buitenland voor winterbanden en bijbehorende sneeuwkettingen dan in Nederland. Winterbanden vergroten je veiligheid, maar zijn niet verplicht. In Duitsland en Oostenrijk is het voeren van winterbanden in de winter en bij winterse omstandigheden wel verplicht. Deze regels zijn tevens verplicht voor bestuurders uit Nederland, dus check de verkeersregels en regels rondom winterbanden goed voor het land waar je heen gaat, zodat je daar niet voor verrassingen komt te staan.

Bandenwissel

In Nederland wordt geadviseerd om de bandenwissel te doen rondom de tijd dat de klok wordt verzet van zomer- naar wintertijd (en andersom natuurlijk weer om terug te gaan naar de zomerbandjes). Deze bandenwissel kun je – als je handig bent – zelf doen, bij een bandenspecialist of bij een vakgarage. Een bandenwissel kost uiteraard geld. Zo betaal je voor het wisselen zelf (uurloon) en als je dat wil voor de opslag van de banden. In het laatste geval weet je zeker dat je in het voorjaar je eigen banden weer terugkrijgt. Bij een bandenwissel kun je aangeven of de banden op een neutrale velg mogen zitten of dat je ze op je originele velg geplaatst wil hebben. Hou er rekening mee dat dit laatste meer tijd in beslag neemt en dat de kosten hiervan hoger kunnen zijn. Het is aan te raden met je garage in gesprek te gaan over het wisselen van de banden om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Veiligheid voor alles

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, toch adviseren onder meer ANWB en Veilig Verkeer Nederland dat je in november een bandenwissel doet. Het vergroot immers de veiligheid op de weg, waardoor je met veel plezier ook in de herfst, winter en het vroege voorjaar geniet van een goede wegligging en een veilige autorit. Winterbanden, daar kun je mee thuiskomen.
Delen met
Ook interessant