Mocht je vriendin blijven doorzeuren voor een hondje heb je hier nog een reden om er geen te nemen. De golden retriever Sally uit België verscheurde namelijk het maandsalaris van zijn baasje. Het baasje, Grégory, had € 1100 euro op het aanrecht neergelegd, maar de vrolijke blondine wist het te pakken te krijgen en maakte er een legpuzzel van.
Uiteindelijk kreeg Grégory het geld terug door de hulp van de Belgische Nationale Bank, maar dat ging niet zonder pijn en moeite. De Belg had elfhonderd euro apart gelegd voor de aanbetaling van een nieuwe auto. Terwijl hij aan het werk was in de garage ging Sally er mee aan de haal. ''Toen ik terugkwam, ontdekte ik de versnipperde enveloppe en de biljetten op de grond'', vertelt Grégory tegen RTL Info.
Dan vraag jij je natuurlijk af op het baasje boos was op zijn hond. Het antwoord hierop is wonderbaarlijk genoeg: nee. ''Ik nam het mezelf vooral kwalijk dat ik voorzichtiger had moeten zijn.'' De Belg probeerde de biljetten opnieuw aan elkaar te lijmen, maar dit ging natuurlijk niet van een leien dakje. Sterker nog, de biljetten waren zo hard toegetakeld dat hij dacht dat hij kon fluiten naar zijn centen.
Maar € 1100 euro is natuurlijk niet een bedrag dat je 1,2,3 effe uit je zak trekt. Grégory klopte aan bij de Nationale Bank van België. Die wilden hem helpen, maar omdat de bank maar één loket in Brussel heeft zou het weken duren voordat hij zijn centen terug zou hebben. ''Ikzelf woon in Luik. Mijn bank kon de procedure op zich nemen, maar dan zou het enkele weken duren.'' Hij nam een dag vrij en reisde af naar de hoofdstad.
Bij de Belgische Nationale Bank werd aan alles voldaan om het geld om te wisselen. Woordvoerder Geert sciot vertelt: ''De beschadiging van de biljetten moet ten eerste onvrijwillig zijn. Ten tweede moet nog meer dan de helft van het biljet bestaan. Deze voorwaarde is heel belangrijk omdat het briefje anders twee keer kan worden omgewisseld.''
Doordat Grégory de biljetten zelf had proberen te herstellen, was er nog een grondige controle van het geld nodig. ''Die duurde tien werkdagen”, legt het baasje van Sally uit. Over deze procedure zegt de Nationale Bank: ,,Het wisselen van geld is een techniek om geld wit te wassen. Daarom moeten we extra voorzichtig zijn en de wetgeving respecteren.”
Foto's: Via RTL Info / privébeelden Grégory
Anderhalve week na zijn eerste bezoek aan de bank in Brussel, kon hij zijn elfhonderd ophalen. Eind goed al goed zeggen ze dan, maar Grégory zal voortaan zijn geld beter opbergen en wat meer speelgoed voor Sally kopen, hehe.