Zitten we op de donderdagochtend in de auto lekker te luisteren naar Radio 538, gaat het over Pokémon kaarten. Wij kennen ze nog wel, van die prachtige plaatjes met bijvoorbeeld Pikachu erop. We stonden vroeger samen met onze vader bij de Bart Smit om voor een idiote prijs van 40 euro die kaartjes aan te schaffen. Of toen de app Pokémon Go zo'n enorme hype was. Nu blijkt dat de Pokémon markt zodanig gestegen is dat sommige kaarten tot wel een miljoen euro waard zijn.
Radio 538 vond dit net zo gek als wij en besloot om een échte kenner en verzamelaar op te bellen. Hij had twee kaarten die samen maar liefst 1,5 miljoen euro waard zouden zijn. De ene kaart was vijf ton waard, de andere een miljoen. Hij had de kaarten in verschillende Pokémon pakjes gevonden. Of nouja, gevonden... Hij rekende maar liefst 200 euro af voor een pakje Pokémon kaarten. Best idioot, maar uiteindelijk een prima investering, zo blijkt.
Wanneer je 1,5 miljoen euro aan Pokémon kaarten in je kluis hebt liggen, zou je denken dat je die als de wiedeweerga zou verkopen. Maar onze Pokémonkenner denkt daar toch anders over. ‘’Het is een hobby. Dat de kaarten nu ineens een waarde krijgen betekent niet dat je de hobby moet beëindigen.’’ Zijn we niet helemaal met hem eens, maar ieder zo zijn mening. De beste man hoopt dat de kaarten nog meer waard worden, dan zou hij verkopen wel overwegen. ‘’Wanneer de kaart van 1 miljoen euro een waarde krijgt van 6 miljoen euro, dan zou ik wel overwegen om te verkopen.’’
Maar hoe bepaal je nou de waarde van jouw Pokémon kaart? Dat is nog best ingewikkeld, maar er zijn behoorlijk wat aspecten die meetellen.
Om te beginnen is de generatie van de kaart van belang. De eerste generatie is het meeste waard, dit zijn de kaarten die uitkwamen tussen 1999 en 2000. Hoe ouder de kaart, hoe zeldzamer en dus ook hoe hoger de waarde.
Logisch. Hoe beter jouw kaart eruitziet, hoe hoger de waarde. Een scheurtje kan je dus al duizenden euro’s kosten.
Glimmende kaarten zijn mooier en zeldzamer en dus meer waard. Je hebt hier drie gradaties: common, uncommon of rare . Hoe zeldzamer de kaart, hoe meer knaken je ervoor krijgt.
Wanneer jouw Pokémon kaart van de eerste editie is, is hij bijzonder. Je kan een eerste editie aan een uitroepteken linksonder de afbeelding herkennen.
Achter de meeste afbeelding zie je op de kaart een schaduw. De eerste en tweede generatie kaarten had deze schaduw nog niet. Heb je er zo een in je collectie? Cashen maar!
Dit is dus een flinke domper. De Engelstalige kaarten leveren het meeste geld op. Daarna Japanse, Duitse, Spaanse en Italiaanse kaarten. De Nederlandse kaarten doen het niet zo goed. Er is maar een kleine doelgroep voor deze plaatjes.
Toch raden we je aan om nog even de zolderdozen door te spitten, wie weet zit er wel een duur plaatje bij. We hopen dat de beste Pokémonkenner zijn kaarten snel verkoopt, voordat de dierenplaatjes ineens niks meer waard zijn. Maar wie weet? Misschien tikt hij toch die zes miljoen aan? We gunnen hem het in ieder geval van harte!
Bronnen: pokemonkaartenverkopen.nl tokyo.nl pokemonkaarten.eu