De wetenschap kan tegenwoordig zoveel dingen dat het ons allemaal iets te veel wordt om bij te houden. Nu wil de Amerikaanse startup Bionaut Labs door middel van een miniatuur-robot klinische proeven uitvoeren op hersenpatiënten. Het gebruik van piepkleine robots kan wel weer eens een doorbraak zijn voor de geneeskunde.
‘’Het idee van een miniatuur-robot ontstond lang voordat ik geboren ben’’, zegt CEO van Bionaut Labs Michael Shpigelmacher. Hiermee verwijst hij naar de sciencefiction film Fantastic Voyage , waarin een team van wetenschappers in eengeminiaturiseerd ruimteschip de hersenen ingaat om een bloedprop te behandelen.
De robots bewegen door middel van magnetische energie. Dit zou beter zijn dan optische of geluiden van extreem hoge frequentie, omdat hierdoor de patiënt geen schade zal oplopen. De apparatuur die de robots aansturen worden geplaatst aan de buitenkant van de schedel. Je weet wel: dat zie je altijd in van die film. Super veel bedrading en computers die om de patiënt heen staan. Nou, dat gaat nu dus ook in het echt gebeuren. Volgens Bionaut Labs zou de technologie tien tot honderd keer minder energie verbruiken dan bij de welbekende MRI-scans.
In een simulatie is te zien hoe een spiraalvormige robot van echt maar een paar millimeter lang zich door een container gevuld met gel bewoog. Die gel moet het menselijk brein voorstellen. Zodra de robot in de simulatie een blauwe vloeistof tegenkomt, schiet het meteen in actie. Hij prikt het zakje met zijn scherpe kant in, waardoor er vloeistof vrijkomt. In de realiteit moet het vooral draaien om het stukprikken van cysten die in de hersenen zitten. Mensen met het syndroom van Dandy-Walker hebben hier vooral last van. Ook zouden de robots gebruikt kunnen worden om tumoren in de hersenen die te gevaarlijk zijn om operatief te verwijderen, te gaan behandelen. Er zou dan rechtstreeks medicijnen in de tumoren geïnjecteerd kunnen worden.