Hier wordt de ene na de ander neergestoken, neergeknald of in elkaar gerost, dus laten we zijn wel toe aan wat positief nieuws. Nou, dat hebben we voor je! Daarvoor gaan we naar Kenia, want daar blijkt de olifantenpopulatie in dertig jaar tijd meer dan verdubbeld te zijn.
Begaan met de flora en fauna van onze aardbol doet dit ons hart goed. Zoals je weet gaat het wereldwijd niet zo top met de olifantenpopulatie, die door stropers worden vermoord voor hun slagtanden. Zo’n opsteker is dan ook hartstikke welkom.
Tussen 1989 en 2018 is het aantal olifanten van 16.000 omhoog geschoten naar meer dan 34.000. Meer dan verdubbeld dus. Dat maakt de minister van Toerisme van Afrika gister bekend op, heel toepasselijk, Wereldolifantendag. “Het is ons gelukt om het stropen in te dammen”, zegt minister Najib Balala. Daarmee werpt het beleid van het Afrikaanse land duidelijk de vruchten af. De laatste jaren werd er flink wat geld gepompt in de bestrijding van die ellendige stropers.
Zo zijn de geldboetes en celstraffen voor stropers flink verhoogd. Ook als je wordt gepakt met slagtanden op je achterbank kun je een zware straf verwachten. Sterker nog: in 2018 wilde de minister zelfs de doodstraf invoeren voor stropers. Zover is het overigens nog niet gekomen. Maar het geeft wel aan hoe serieus de minister de strijd tegen stropers neemt.
De laatste tien jaar zijn er veel olifantenmoordenaars actief in het midden en het zuiden van Afrika. In met name de Aziatische landen is er veel vraag naar ivoor, wat weer wordt gebruikt in dubieuze traditionele medicijnen.
Laten we hopen dat meerdere Afrikaanse landen hier een voorbeeld aan nemen. Botswana laat in elk geval zien hoe het niet moet, want die veilden afgelopen februari doodleuk tien pakketten waarmee je voor 18.000 euro een olifant mocht poppen. Kijk hieronder toch eens effe wat voor majestueuze dieren het zijn. Die moet je koesteren!