Nutri-Score keurmerk vertelt je eigenlijk helemaal niet wat je het beste kunt kopen

14 mrt 2023, 16:00 Entertainment
depositphotos 156864962 xl

Gezond eten is voor iedereen belangrijk. De een voert dat wat verder door dan de ander. Sommigen wegen hun eten op de gram af om precies binnen te krijgen wat nodig is om optimaal te presteren in de gym. De ander noemt een diepvriespizza en Red Bull een diner. Maar hoe dan ook, we zijn er allemaal wel eens mee bezig. En de overheid probeert ons te helpen om makkelijk gezonde keuzes te maken. Alleen werkt dat nog niet helemaal zoals ze hoopten.

Na het vinkjesdebacle (je weet wel, die ik-kies-bewust-dingen die niet op kiwi’s zaten en wel op taarten) kwam de Nutri-Score. Die werd met de beste bedoelingen geïntroduceerd, maar blijkt toch ook tamelijk beroerd. Wij leggen je even uit hoe het zit.

Nutri-Score

Je hebt hem inmiddels vast voorbij zien komen. Op vrijwel al je eten en drinken staat nu een rijtje van A (groen) tot en met E (rood). Eén daarvan is uitgelicht om je te laten weten wat je in je handen hebt. Als vanzelfsprekend staat A voor een goede, bewuste keuze en kun je een E-product beter laten liggen.

De score wordt bepaald aan de hand van een algoritme. Dat is een beetje ingewikkeld maar gezonden ingrediënten verdienen punten waar een ongezond ingrediënt op strafpunten kan rekenen. Vervolgens rekenen ze nog wat en komt je op een score. Dat klinkt natuurlijk supergaaf, maar in werkelijkheid kan de score best vertekenen.

Grote voedselbedrijven

Je kunt namelijk een beetje sjoemelen. Als je een ongezond product hebt, kun je een hoop (niet-relevante) vitaminen toevoegen en tadaa, je product wordt met een A beoordeeld. Zo ging een zak chocoladeballetjes magischer wijs van C naar A na een kleine aanpassing van het recept. Een smoothie lijkt natuurlijk heel gezond, het is immers fruit uit een blender. Alleen voegen producenten daar vaak een beetje suiker aan toe. Mag niet! Straf! Een smoothie krijgt nog maar een C. Terwijl die dingen heus gezonder zijn dan een zak chocoballetjes.

Grote bedrijven hebben veel geld en middelen om dit algoritme dus te omzeilen. Zo komen hun producten ineens alsnog positief uit de test, waar kleinere bedrijven dit minder makkelijk doen. Uiteindelijk houdt dit het systeem dus in stand en worden bedrijven niet gedwongen om hun producten daadwerkelijk gezonder te maken. Op dit moment is slechts 20% van het voedsel in supermarkten gezond.

Als jij nu zelf graag gezond wil eten, let maar niet te veel op het nieuwe Nutri-Score-keurmerk. Het beste blijft nog altijd om te vertrouwen op de aloude Schijf van Vijf. Zolang er geen keurmerk komt dat je daadwerkelijk vertelt wat wel en niet gezond is, is dat our best shot .

Delen met
Ook interessant