Of je nou stratenmaker, student psychologie of CEO van een multinational bent, waarschijnlijk wil jij het maximale uit je leven te halen. Wouter Kleinsman is een no-nonsensecoach die mensen daarbij helpt. Met zijn boek Zo word je een gamechanger geeft hij een handvat om een buitengewoon leven op het allerhoogste niveau van je potentie en performance te leiden. FHM ging op consult bij Wouter.
Zou Roger Federer ook de beste tennisser aller tijden zijn geworden zonder coach? Ongetwijfeld een hele goede, maar een klankbord die hem de juiste richting op wijst heeft hem beslist geholpen om aan de top te komen, en nog moeilijker, te blijven. Net zoals topsporters werken met een coach, hebben topondernemers, managers en politici ook baat bij een coach. En dan is de kans groot dat ze in Nederland bij Wouter terechtkomen, als hij nog een plekje vrij heeft. “Ik werk niet met iedereen. Mijn persoonlijkheid en manier van coachen zijn voor de meeste mensen niet geschikt en dat is goed, want ik ben geen coach die iedereen kan helpen. Ik werk alleen met winnaars, met mensen die al succes hebben of op zijn minst vastbesloten zijn succesvol te worden. Als iemand het leuk vindt om het leven klein te spelen en gemiddeld te zijn, dan is dat zijn of haar keuze en dat respecteer ik, maar dan passen we niet bij elkaar.”
Tot zijn 25eleefde hij naar eigen zeggen een middelmatig leven. Opleidingen bleven onafgerond, zijn onlinemarketingbureau gaf geen voldoening meer, relaties maakten hem ongelukkig en het recreatieve drugsgebruik hielp ook niet echt. Hij besloot het roer om te gooien, verbrandde zijn schepen en liet zich officieel certificeren als internationaal highperformancecoach. In korte tijd maakte hij zijn coachingbusiness succesvol, waarbij hij grote doorbraken en transformaties bereikte met cliënten. Toch paste hij zijn succesvolle manier van werken aan, en stopte met coaching via een template. “Ik coach nu op mijn eigen unieke manier, waardoor ik nóg grotere doorbraken in de levens van mijn cliënten en de mensen om mij heen mogelijk maak. Nu doe ik waar ik van houd, met de mensen van wie ik houd. Ik heb de beste relatie, neem vaak minivakanties, verblijf op de meest speciale locaties, breng mijn waardevolle tijd door met gelijkgestemden en ben zowel op lichamelijk als geestelijk vlak in vorm en word alleen maar beter.”
Aan de andere kant van het beeldscherm zit een 31-jarige jongeman in wit overhemd met felgroene ogen en een strak geschoren baardje. Hij is sympathiek, maar tegelijkertijd niet overdreven aardig. “Ik ben niet je vriend, ik ben je coach.” Hij heeft een bepaalde hardheid over zich heen hangen, zonder dat het kil of intimiderend is. Aan de hand van vijfentwintig verschillende facetten van het leven (relatie, familie, vrienden, zelfvertrouwen, sportief, gezondheid, carrière etc.) moeten we een cijfer toekennen op de schaal van 1-10. Zo gaat hij te werk bij alle eerste sessies. Op die manier leert hij z’n cliënten in korte tijd vrij goed kennen en weet hij aan welke punten gewerkt moet worden. “Voordat ik een gesprek inga moeten mijn cliënten een vragenlijst invullen wat zij verwachten van de coaching. Ik ben een coach die geeft om commitment, discipline en integriteit. Waar het om gaat is doelen behalen. Ik kan laten zien wat hun potentieel is. Voor mijn cliënten ben ik een nieuwe stem. Ik hou geen rekening met ego. Laatst was er een vooraanstaande politicus die mij als coach wilde hebben. Ik hanteer de regel: je mag één keer een consult verplaatsen. Die persoon had dat al gedaan, en vroeg me of het nog een keer verplaatst kon worden. Toen heb ik vriendelijk bedankt en afscheid genomen. Ik had tienduizenden euro’s kunnen verdienen, maar ik maak voor niemand een uitzondering.”
Het is een klein voorbeeld van de levensinstelling van de no-nonsensecoach. “Ik verwacht honderd procent commitment en integriteit van de mensen met wie ik werk. Wanneer je zegt dat je het gaat doen, dan doe je het vervolgens ook. Geen gelul, gedram of excuses. Daarmee beledig je mij als coach.” Hierbij heeft hij de luxe dat de wachtlijst van potentiële cliënten enorm is. Echt goedkoop is hij ook niet. Gecoacht worden dor Wouter Kleinsman komt met een prijskaartje. Zijn fee varieert van €2.500 tot €30.000. “Ik help mijn cliënten om te krijgen wat ze écht willen. Zij betalen hierbij niet voor mijn tijd. Ze betalen voor het bereiken van hun grootste en meest uitdagende doelen die ze zonder mijn no-nonsensecoaching niet bereiken. En ja, dat vraagt een flinke investering, afhankelijk van de duur van het programma, de intensiteit en de te bereiken doelen. Maar nadat je met mij hebt samengewerkt, zal je begrijpen waarom. Ik breng een enorme waarde in het leven van de mensen met wie ik werk en ik factureer daarnaar.”
Aangezien de meeste mensen zich zo’n investering niet kunnen veroorloven, heeft hij het boek Zo word je een gamechanger geschreven. “Ik heb om twee redenen dit boek uitgebracht: allereerst omdat ik zelf om te komen waar ik nu sta, honderden boeken heb gelezen. Dat riep bij mij de vraag op: ‘Hoe zou het zijn als je slechts één boek hoeft te lezen, dat zo praktisch is dat het als een persoonlijke, levensveranderende mentor kan worden beschouwd?’ Zo’n boek moest er komen, dus schreef ik het zelf maar. De andere reden is dat ik door mijn dure prijskaartje en controversiële aanpak erg populair ben, waardoor het lastig is om klant te worden. Mijn missie is om mensen te helpen om hun maximale potentieel en beste performance te bereiken op alle gebieden van hun leven. Op deze manier kan ik mijn kennis en ervaring met een bredere doelgroep delen.”
De twee uur vliegen voorbij, waarbij hij indruk maakt met z’n scherpzinnigheid, duidelijke communicatie en eerlijkheid. “Wanneer je zegt dat je iets gaat doen, dan doe je het vervolgens ook. De gesprekken zijn hierdoor vaak ook op verschillende niveaus: vriendelijk, uitdagend, soms keihard, maar altijd goudeerlijk en waarderend. Als je iets verkeerd aanpakt, er de kantjes af loopt of gewoon een lul bent, dan hoor je dat ook.” In het korte tijdsbestek heeft hij het voor elkaar gekregen dat er heldere doelen aan onze horizon staan en misschien wel belangrijker: motiveert hij enorm om meer uit het leven te halen. Met zijn uitlatingen in zijn boek en website, torenhoge fee en onaflatende zelfverzekerdheid is hij zich ervan bewust dat hij bij sommige mensen arrogant kan overkomen. “Dat hoor ik wel vaker. Dat is een typisch Nederlandse benadering van mensen die succesvol zijn en ook niet bang zijn om dit hardop over zichzelf te zeggen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika of Engeland, waar dit alleen maar gewaardeerd wordt. Ik ben trots op wie ik geworden ben, op wat ik doe en hoe ik de levens van andere mensen radicaal transformeer.“ Na onze sessie begrijpen wij waarom ondernemers, BN’ers en politici graag in de rij gaan staan om zich te laten coachen door Wouter Kleinsman. Wie wil er immers niet de Roger Federer van zijn vakgebied worden?
Het boekvan no-nonsensecoach Wouter Kleinsman is te bestellen via zijn. Op naar de top!