Nijlpaarden zijn onderschatte dikhuiden waar je niet mee moet fucken

14 okt 2018, 18:00 Entertainment
schermafbeelding 2018 10 12 om 161129

Daar zijn we weer met een spiksplinternieuw stukje bomvol onwaarschijnlijk gave feitjes over de bewoners van het dierenrijk. Als we zo door gaan zullen uitgevers van dierenencyclopedieën het nog zwaar krijgen. Hopelijk voor hen niet zo zwaar als het volgende dier dat we onder onze loep nemen. Nou ja, niet dat deze vetkleppen onder een loep passen. Afijn, vandaag hebben we het over een van de gevaarlijkste dieren van Afrika: nijlpaarden.

Wellicht denk je bij het zien van deze wandelende vetklompjes dat het grote vriendelijke reuzen zijn. Niets is minder waar. Deze territoriale beesten zijn pittig agressief en kunnen verraderlijk snel uit de hoek komen. Ondanks dat deze enorme dikhuiden tot een kleine 3000 kilo kunnen wegen, zijn alleen de Usain Bolts van deze aarde snel genoeg om ze te voet voor te blijven. Nijlpaarden rennen ondank hun stompachtige poten toch al gauw rond de 30 kilometer per uur.

Grootgebekte giganten

Gelukkig zal je ze niet vaak op het land aantreffen. Deze kolossen chillen het grootste deel van de dag in het water. Of onder water, ze kunnen namelijk met gemak een half uur onderwater blijven, wandelend over de bodem van het meer. Dat is goed te zien in deze uitzonderlijke onderwaterbeelden.

Je hoeft trouwens niet te denken dat een flinke lading H2O ze omtovert tot vreedzame beestjes. Juist hier komen de territoriale trekjes van nijlpaarden naar voren. Zelfs enorme krokodillen die hun woonkamer delen met nijlpaarden buigen voor de grootgebekte giganten. Als je dus met je bootje de rust van meneer Nijlpaard komt verstoren is ‘ie daar niet blij mee. En op dat moment is ineens goed te zien hoe onwaarschijnlijk snel deze reuzen zich kunnen voortbewegen in het water.

Het is maar de vraag of deze mensen beseften in wat voor linke situatie ze terecht waren gekomen. Als je daar in het water dondert is het gewoon einde verhaal. Nijlpaarden zijn meedogenloos en doden elk dier in dat is hun prestigieuze waterplasje komt. Ook vluchtende beestjes met een hoge bambi-factor die vast komen te zitten in een modderpoel worden op brutale wijze de deur gewezen. Laat staan als je als mens gaat koekeloeren in het meer van een nijlpaard.

Cruciale checklist voor leeuwen

Is er dan niets dat op kan beuken tegen deze zwaargewichten? Jawel, andere zwaargewichten. Voor de majestueuze olifant deinst ook een nijlpaard terug. De enige roofdieren die af en toe een zo’n huppelend feestmaal neer proberen te krijgen zijn leeuwen. Hiervoor hebben ze drie dingen nodig: honger, veel leeuwen en een eenzaam en verzwakt nijlpaard op het land. Deze leeuwin heeft deze cruciale checklist bij het oud vuil geflikkerd en ging in haar eentje op een kerngezond nijlaard af. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. (Actie op 0:46)

Tja, die voelt deze onfortuinlijke leeuwin nog wel even doorbonken in d’r koppie. Deze video gaf wel een goed beeld van de agressie, kracht en snelheid van deze joekels. Die combinatie zorgt er ook voor dat deze dikhuiden jaarlijks ongeveer vijfhonderd mensen een enkele reis naar het hiernamaals geven. Als je dus nog een keer in Afrika bent, let dan niet op de brullende kitty’s, maar op de lompe dikkies.

Afrikaanse vibe

Zo, wil jij de uitgevers van dierenencyclopedieën helemaal een dolk in de rug steken? Lees dan ook gerust even ons dondersinteressante artikel over intimiderende beren in Alaska. Wil je liever lekker in de Afrikaanse vibe blijven? Check dan hier ons stuk over epische luipaarden .

Delen met
Ook interessant