Een Nederlands echtpaar genaamd Maaike Geurts en Tibur Strausz heeft onlangs een verlaten dorp in Noord-Spanje op de kop getikt, met de grootste plannen om er nieuw leven in te blazen. Dit kleine dorp, gelegen op twee uurtjes rijden van de stad waar de Koninklijken voetballen, heeft geen inwoners meer en verkeert in een staat waarbij je het op marktplaats gratis kan ophalen. Het enige wat nog staat, is de 12e-eeuwse kerk van San Julián en Santa Basilisa, die is redelijk intact maar wel treurig omringd door lege straten en ingestorte huizen.
De regio staat bekend om zijn schilderachtige landschappen en authentieke Spaanse cultuur, waardoor het een geliefde bestemming is voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke 'wilde' ervaring in het woeste Spaanse landschap.
Verlaten dorp
De toekomst van Bárcena de Bureba was niet al te rooskleurig. Het gebied leek dankzij de verlaten gebouwen en overtollige natuur op een goeie nieuwe Call Of Duty Zombies map en kon ook prima dienen als setting voor de Spaanse versie van
The Last of Us 2 . Het Nederlandse stel ziet er gelukkig de potentie van in en koopt het hele dorp van de vorige eigenaar voor een zacht prijsje van € 350.000, voor dit bedrag heeft de Utrechtse rapper Lijpe trouwens liever een
Mansory Urus, ook super dik. Even terug naar het dorp, met zo'n 50 gebouwen en een oppervlakte van vierduizend vierkante meter heeft het Nederlandse stel alle ruimte om dit karakteristieke, net niet pittoreske, dorp nieuw leven in te blazen.
Ambitieus
Het plan luidt als volgt, het stel begint met een voedselbos aanleggen. Dit is een verzameling van bomen, vaste planten en struiken die elkaar goed ondersteunen en deels eetbaar zijn. Zij geloven dat dit de biodiversiteit gaat bevorderen en zo ook het waterbeheer verbetert. Volgens het koppel is de aanleg van dit bos het begin van een veelbelovend project. Ook staat het plan om buren te vinden dikgedrukt in de agenda. Na het voedselbos beginnen ze met het renoveren van de vervallen huizen, het schoonmaken van de straten en het creëren van een leefbare habitat. Het doel is om een lokale handel in gezond voedsel te bevorderen, het toerisme te laten bloeien, groene energieopwekking te stimuleren en uiteindelijk ook meer werkgelegenheid te creëren. Klinkt als een ware utopie als je het ons vraagt.
Hoewel er nog geen concrete bouwplannen op tafel liggen, zijn de Nederlanders dol enthousiast om Bárcena de Bureba weer gezellig te maken. Het nieuws van hun aankoop gaat lekker rond in de regio, en die zijn er tevreden mee! Hieronder nog wat drone beelden van het stadje.